'VJERUJEM U POBOLJŠANJE'

MACRON NAKON DESET GODINA KRIZA ŽELI U BORBU ZA JAČU EUROPU 'Moramo pokrenuti stvari, vrijeme je za reformu bloka...'

Emmanuel Macron
 Yoan Valat/Pool / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je izjavio da čelnici EU nakon teškog desetljeća bavljenja raznim krizama moraju prionuti reformiranju bloka kako bi se suprotstavili euroskepticizmu koji vlada među građanima.

- Čvrsto vjerujem u Europu, no ne mislim da je skepsa koja vlada neopravdana - rekao je Macron pred francuskim zastupnicima na jednoj od rijetkih sjednica parlamenta održanih u Versaillesu.

U govoru je ponovio prijedlog iznesen tijekom kampanje o pokretanju "demokratskih konvencija" ili javnih rasprava u europskim zemljama tijekom kojih bi se raspravljalo o budućnosti EU.

- Francuska mora pokrenuti stvari. Ja to želim započeti zahvaljujući bliskoj suradnji koju sam već uspostavio s njemačkom kancelarkom (Angelom Merkel) - rekao je. - Do kraja godine pokrenut ćemo demokratske konvencije diljem EU-a na spomenutim temeljima.

Njemačka kancelarka Merkel i Macron u svibnju su se dogovorili da će napraviti smjernice za stvaranje dubljih integracija EU te otvoriti vrata promjenama nekih sporazuma bloka kako bi se olakšala provedba ambicioznih reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:38