KOŠTALA VIŠE OD 3 MILIJARDE EURA

FOTO: DRŽAVNIK NOVOG KOVA Francuski predsjednik proveo nekoliko sati na najskupljoj nuklearnoj podmornici na svijetu: 'Ovo je ključ naše sigurnosti'

Emmanuela Macrona spuštaju iz helikoptera na francusku nuklearnu podmornicu 'Le Terrible'
 Twitter: Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron proveo je nekoliko sati na nuklearnoj podmornici "Le Terrible" koja može nositi do 16 interkontinentalnih balističkih projektila M51, od kojih svaki nosi do deset nuklearnih bojnih glava.

Macron je do podmornice, koja se nalazi oko 300 kilometara od francuske atlantske obale, došao helikopterom, a na svojem je Twitter profilu objavio fotografiju kako ga s helikopter spuštaju na podmornicu. Predsjednik je tijekom boravka na podmornici sudjelovao u simulaciji lansiranja projektila, piše BBC.

Macron je nakon boravka na podmornici naglasio važnost nuklearnog naoružanja Francuske, koja je po njemu "ključ sigurnosti" Francuske.

Fred Tanneau/Pool / REUTERS
Macron uz kapetana podmornice Le Trrible Jeromea Hallea

Le Terrible je posljednja od četiri podmornice iz Triomphant klase balističkih nuklearnih podmornica - prva od njih, Triomphant, je u francuskoj mornarici od 1997. godine, a koštala je 4 milijarde eura. Le Terrible je koštao 3,1 milijarde eura, a podmornice iz klase su inače najskuplje nuklearne podmornice na svijetu. Duge su 138 metara, teške preko 14.000 tona, a posada se sastoji od 15 časnika i 96 mornara.

Inače, Francuska ukupno raspolaže s oko 300 operativnih nuklearnih bojnih glava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:19