PREDSJEDIČKI IZBORI

Lukašenko: Naslijedit će me sin. Dečkić je odličan

Prema službenim rezultatima glasanja u Bjelorusiji, Lukašenko je dobio 79,7 posto glasova na izborima
 AP

MINSK - U Bjelorusiji ništa novo. Dapače, sve je isto kao i na prošlim predsjedničkim izborima 2006. Pobijedio je, ovaj put sa 79,7 posto glasova, Aleksandr Lukašenko , kažu danas objavljeni službeni rezultati.

Kao i ranije, i ove su bjeloruske predsjedničke izbore obilježili prosvjedi, optužbe za lažiranje rezultata, brutalne reakcije policije i masovna uhićenja oporbenjaka.

Stotine privedenih

Prvi prosvjedi su buknuli u nedjelju. Na Trgu neovisnosti u glavnom gradu Minsku, policija je silom rastjerala nekoliko desetaka tisuća prosvjednika ‘protiv sigurnog i namještenog ponovnog izbora Lukašenka’.

U odvojenom incidentu, deblji kraj su izvukli pristalice predsjedničkog kandidata Vladimira Nekliajeva koji je u sukobu zadobio ozljede glave (a koji je na kraju, nakon bolnice, odveden u zatvor). Policija je i danas pročešljavala Minsk i hapsila Lukašenkove protivnike. Stotine osoba uhićene su dan ranije, a među njima je bilo najmanje šest od devet oporbenih kandidata.

Crna točka Europe

Iz svijeta su se u međuvremenu čule osude uhićenja. No represija nije ništa neobično u Bjelorusiji, jednoj od crnih točki Europe kad su u pitanju ljudska prava i slobode. Lukašenkov režim Amerika je nazvala posljednjom pravom diktaturom u Europi. Aleksandr Lukašenko (56) prijateljima i pristašama je ‘Batka’ (otac), a kritičarima psihopat. Poznat po staljinističkim metodama vladanja, od 1994. vodi snažno centraliziranu zemlju.

Poznat je po žaljenju za raspadom Sovjetskog Saveza te hvaljenjem Hitlerovih vladalačkih sposobnosti. U javnosti se predstavlja kao nježni otac Nikolaja (6).

Dobar izbor

Prije dvije godine Lukašenko je na pitanje o tome tko bi ga mogao naslijediti istaknuo tada četverogodišnjeg sina. - Mislim da bi on bio dobar izbor. To je odličan dečkić - izjavio je Lukašenko.

‘Lukašenko je paranoik i narcis poput Hitlera’

Lukašenko nikad neće svojevoljno predati vlast nad Bjelorusijom, procjenjuju američki diplomati. Njegova dva odrasla sina imaju položaje u državnom aparatu, a najmlađeg, iz izvanbračne veze, volio bi vidjeti kao nasljednika. Ruski novinari nedavno su ga optužili da pati od psihičkih poremećaja, da je paranoik i narcisoidna ličnost poput Staljina i Hitlera. Lukašenko tvrdi da živi s malim sinom te da privatni život kod njega ne postoji. - Nemam obitelj ni prijatelje, samo sinove i posao. Eventualno je tu sport kojim se aktivno bavim - kaže ljubitelj hokeja na ledu i nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 13:53