TIRANINOVA LOGIKA

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko: Bolje biti diktator nego gay!

Lukašenko odgovorio na kritike njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u nedjelju je oštro kritizirao političare u Europskoj Uniji koji su mu prijetili daljnjim sankcijama.

U odgovoru, koji je očigledno bio upućen njemačkom ministru vanjskih poslova, izjavio je: "Bolje biti diktator nego gay!“. Lukašenkova reakcija uslijedila je nakon izjave njemačkog ministra vanjskih poslova koji ga je prozvao posljednjim europskim diktatorom. Inače, Guido Westerwelle prvi je njemački ministar koji je javno obznanio da je homoseksualac.

Lideri Europske Unije pozvali su na nove mjere pritiska protiv bjeloruskog predsjednika koji je na vlasti od 1994. godine zbog kontinuiranog kršenja ljudskih prava. Kako prenosi bjeloruska agencija Belta, Lukašenko je izjavio da će poduzeti snažne mjere u slučaju bilo kakvih sankcija.

"Ovo je apsolutna histerija. Kao što možete vidjeti, na čelu su dvije vrste političara, jedni žive u Varšavi, drugi u Berlinu. Tko god je tamo govorio o diktaturi, kada sam čuo pomislio sam: bolje je biti diktator nego gay !.“

Europski čelnici su izjavili da nove sankcije trebaju biti usmjerene prema onim pojedincima i organizacijama u Bjelorusiji koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava i represiju nad civilnim stanovništvom , kao i prema onima koji podržavaju Lukašenkovu vladu ili pak imaju koristi od nje. Poljska je, kao bjeloruski prvi susjed, odigrala vodeću ulogu u oblikovanju politike Europske Unije prema Minsku te je zbog toga često bila pod kritizirana od bjeloruske strane.

Prošli tjedan, nakon upućenog poziva na sankcije, uslijedila je diplomatska razmirica na relaciji EU - Bjelorusija koja je rezultirala protjerivanjem ambasadora EU u Minsku. Nakon što je EU nametnula sankcije dvadeset i jednom bjeloruskom sudcu i policijskom časniku, Minsk je povukao svog ambasadora u Bruxellesu. Dvadeset i sedam ambasadora članica EU dogovorili su se o privremenom povlačenju svojih predstavnika iz Bjelorusije.

Treba napomenuti da ovo nije bio prvi put da bjeloruski predsjednik daje slične izjave vezano za gay populaciju, pa je tako prošle godine izjavio da ne voli homoseksualce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:31