NAPAD NA AŠKELON

Ljudi u panici bježali u skloništa, stižu snimke iz raketiranog grada: ‘Nema riječi kojima se ovo može opisati!‘

Glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Obaida rekao je da je napad na Aškelon reakcija na to što je Izrael otjerao Palestince iz dijelova Gaze

Napad Hamasa na Aškelon

 Screenshot/Twitter

Nakon što je glasnogovornik oružanog krila Hamasa - Brigada Al-Kasam - Abu Obaida u utorak u ranim popodnevnim satima građanima izraelskog grada Aškelona rekao da napuste grad, Hamas je, nakon što je isteklo upozorenje, u 17 sati po lokalnom vremenu grad zasuo raketama.

Brigade su na društvenim mrežama rekle da su spomenuto upozorenje izdale kako bi odgovorile na "zločine koje je počinio neprijatelj", aludirajući na Izrael.

- Kako bismo odgovorili na zločin neprijatelja koji je dislocirao naše ljude i natjerao ih da napuste svoje domove u nekoliko dijelova Pojasa Gaze, dali smo građanima okupiranog grada Aškelona da grad napuste do 17 sati - napisale su Brigade na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nedugo nakon što je taj rok prošao, Hamas je ispalio rakete prema Aškelonu.

Ubrzo nakon što su rakete poletjele prema Aškelonu, u tom su se gradu oglasile sirene za uzbunu. Na snimkama koje su nastale na licu mjesta moglo se vidjeti da su izraelski civili, među kojima je bilo i male djece, krenuli prema zračnoj luci Ben Gurion koja je od njega udaljena nešto manje od 50 kilometara.

- Zatvorili su vrata. O moj Bože, toliko se bojim. Čuli smo prasak i sada čekamo da vidimo što se događa... O Bože - zaurlala je jedna žena nakon što eksplozije počele odjekivati Aškelonom.

- Ovdje smo u skloništu s lokalnim stanovništvom. Svi gledaju u svoje telefone i napeto čekaju što će se sljedeće dogoditi. Čuli smo još eksplozija u zadnjih nekoliko minuta, rekal je za BBC Alice Cuddy.

U skloništu je razgovarala s 26-godišnjom Valerijom Goldenberg, koja je bila u posjetu svom suprugu u bolnici u kojoj on radi i nije do 17:00 uspjela stići do svog skloništa.

- Nije bila opcija otići. Imam roditelje ovdje u Aškelonu, a moj muž radi u bolnici i ne može otići, kaže ona.

- Iskreno, nemam riječi kojima bih ovo opisala, ali svi se nadamo da će uskoro završiti.

Stanovnicima na mobitele stižu poruke upozorenja: ‘Raketna paljba: Uđite u zaštićeni prostor i ostanite u njemu na području Aškelona.‘

Društvenim su se mrežama počele širiti tvrdnje da izraelski sustav za protuzračnu obranu, Željezna kupola, nije uspio presjeći sve rakete te da su neke udarile Aškelon, a navodi se i da su neke pale u Sredozemno more.

Česta meta Hamasovih napada

Aškelon, koji je od izraelske granice s Pojasom Gaze udaljek oko 15 kilometara, često je tijekom posljednjih 15 godina bio meta Hamasovih napada.

Palestinska vojno-politička organizacija osnovana 1987. na početku palestinske pobune protiv izraelske vlasti u Gazi i na Zapadnoj obali raketirala ga je početkom ožujka 2008. godine. U tom je napadu ozlijeđeno sedam osoba, a oštećeno 230 zgrada i 30 automobila.

Trgovački centar u Aškelon raketom je pogođen sredinom svibnja 2008. godine. Prema pisanju The Jerusalem Posta, u tom su napadu četiri osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a 87 ih je liječeno zbog šoka. Petnaest je osoba u tom napadu zadobilo manje ili srednje ozbiljne tjelesne ozljede.

Brigade Al-Kasam 2009. su raketirale jednu školu u Aškelonu. U tom su napadu ozlijeđene dvije osobe, a oštećeno je više učionica.

Hamas je Aškelon raketirao i sredinom svibnja 2021. godine. U tom su napadu poginule dvije osobe, a mnogo ih je ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:55