UDAR IZ DRONA

Likvidacija u Libanonu otvorila je vrata kaosa? Šef ‘Božje stranke‘ poslao poruku Izraelu

Vođa Hezbollaha poručio je da ubojstvo zamjenika vođe Hamasa neće proći nekažnjeno

Hasan Nasrallah

 R4924_italyphotopress/Imago Stock&people/Profimedia

Likvidacija Saleha al-Arourija u Libanonu izaziva snažne reakcije, a pitanje koje je u srijedu lebdilo u zraku bilo je kako će na likvidaciju na vlastitom teritoriju, u šijitskoj četvrti pod njihovom zaštitom, reagirati "Božja stranka" Hezbollah. Sve su oči bile okrenute Hasanu Nasrallahu, domaćinu ubijenog zamjenika Hamasova političkog ureda, koji je vođa Hezbolaha od 1992. godine i za pristaše ima mesijansku auru.

Vođa Hezbollaha Hasan Nasrallah oglasio se večeras te rekao da ubojstvo zamjenika vođe Hamasa Saleha al-Arourija neće proći nekažnjeno te "da se ne boje rata".

Nasralah je ocijenio da je izraelsko ubojstvo zamjenika čelnika Hamasa u Bejrutu bio "velik, opasan zločin koji oni ne mogu prešutjeti".

Napad na južni Bejrut u utorak navečer, u kojem je poginuo Saleh al-Aruri, zamjenik čelnika Hamasova političkog odbora, Nasralah je ocijenio "očitom izraelskom agresijom".

Izrazio je sućut Hamasu i poručio da to ubojstvo neće proći nekažnjeno.

Nasralah je zaprijetio da neće biti "ograničenja" ni "pravila" u njihovoj borbi ako Izrael pokrene rat protiv Libanona.

"Ako neprijatelj (Izrael) pomisli na vođenje rata protiv Libanona, nećemo poštivati nikakva pravila", rekao je Nasralah u govoru održanom putem video veze tijekom skupa u povodu četvrte godišnjice ubojstva moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija američkim dronom u Iraku 2020., prenosi dpa.

"Za sada se borimo na bojištu s preciznim kalkulacijama. Ako neprijatelj pokrene rat protiv Libanona, naša borba bit će bez granica, ograničenja, pravila i kontrola... Tko god razmišlja o ratu s nama, zažalit će jer je rat s nama jako, jako skup", rekao je.

Izrael je obećao da će pobiti sve vođe Hamasa zbog pokolja Izraelaca početkom listopada, a vodstvo Hamasa raštrkano je u egzilu između Katara, Libanona i Turske, podsjeća analitičar izraelskog dnevnika Haaretz dodajući kako se moglo očekivati da Izrael neće riskirati s političkim posljedicama udara u Kataru ili Turskoj. Očita meta stoga je bio susjedni Libanon.

Arouri je pritom drugi likvidirani bliski kontakt Hasana Nasrallaha u kratko vrijeme. U Damasku je prošlog tjedna ubijen Rezi Musavi, visoki dužnosnik iranske revolucionarne garde, elitnih postrojbi najvećeg saveznika i financijera Hezbolaha i Hamasa.

image

Zgrada u kojoj je ubijen Saleh al-Arouri, visoki dužnosnik Hamasa

Anwar Amro/Afp

Haaretz prognozira da će Hamas iz Gaze sigurno reagirati te da militanti nisu izgubili sposobnost da lansiraju još koju raketu na Izrael. No, pitanje je koliko će aktivnosti Nasrallah dozvoliti Hamasovim snagama koje djeluju u Libanonu, i koje od početka rata razmjenjuju vatru s IDF-om na sjevernoj fronti.

Ubijeni al-Arouri smatra se osnivačem oružanih snaga Hamasa. No, ovaj 57-godišnjak koji je u izraelskim zatvorima proveo skoro 18 godina osim toga je ključna osoba za vezu s Teheranom.

Vijest o likvidaciji dronom u južnom predgrađu Bejruta snažno je odjeknula i među Hutima, jemenskim pobunjenicima koji posljednjih tjedana stvaraju probleme globalnoj trgovini napadajući komercijalne brodove u Crvenom moru.

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi osudio je likvidaciju kao "zločin", opisujući ubijenog kao "istaknutog borca koji je branio prava svog naroda". Politički šef Hamasa, Ismail Hanija koji živi i krije se u Dohi, poručio je da Arourijevo ubojstvo neće zaustaviti Hamas.

Arouri je godinama bio na američkoj listi traženih terorista, a za informacije o njemu nudilo se pet milijuna dolara. Smatra se glavnim organizatorom Hamasovih napada na Zapadnoj obali. Izraelski dnevnik Times of Israel opisuje ga kao zloglasnog terorističkog šefa odgovornog za "brojne napade na Izraelce sa smrtnim ishodom".

image

Saleh al-Aruri

-/Afp

Izraelska obavještajna služba vjeruje da je sudjelovao u planiranju otmice i ubojstva trojice izraelskih tinejdžera - Gilada Shaara, Eyala Yifracha i Naftalija Fraenkela. Arouri je bio izravno uključen u pregovaranje o primirju i puštanju izraelskih talaca u najnovijem sukobu u Gazi, a prošlog je mjeseca poručio da neće biti novih oslobađanja do potpune obustave vatre. Za razliku od Ismaila Hanije i drugih šefova Hamasa u egzilu, koji se od početka rata kriju na nepoznatim lokacijama, Arouri je imao važnu ulogu u pregovorima.

TOI podsjeća kako je Arouri u kolovozu izjavio da je "spreman na mučeništvo" i da je "predugo živ". Njegova majka za arapske je tv kanale danas izjavila kako "dugo čeka tu vijest".

U izraelskom zatvoru Arouri se prvi put obreo 1992. godine. Nakon posljednjeg uhićenja iza rešetaka je proveo 15 godina, a onda je 2010. godine pušten u sklopu pregovora o oslobađanju Gilada Shalita, vojnika IDF-a otetog 2006. godine. Sudjelovao je u pregovorima o Shalitovu puštanju u zamjenu za preko tisuću palestinskih zatvorenika. Nakon toga je izgnan iz zemlje. Prve tri godine proveo je u Siriji, potom je živio u Kataru i onda u Libanonu. Ured mu je bio u bejrutskoj šijitskoj četvrti Dahije, gdje je u utorak ubijen s još šest pripadnika Hamasa.

"Atentat je politička slijepa ulica", komentirao je Michael Lynk, bivši posebni izvjestitelj UN-a, koji smatra da će ubojstvo samo povećati otpor i odobravanje nasilja među Palestincima. "To nikamo ne vodi. Znamo to iz kolonijalnih pokreta u proteklih 80 godina. Ubojstva vođa samo pojačavaju otpor", poručio je Lynk.

Hasan Nasrallah u ranijim je izjavama upozoravao da će "atentat na Libanonce, Sirijce, Palestince i Irance na libanonskom teritoriju izazvati snažan odgovor". Hezbollahova osveta opasno bi zaprijetila širenjem sukoba na regije.

image

Zgrada u kojoj je ubijen Saleh al-Arouri, visoki dužnosnik Hamasa

-/Afp

Hezbollah je od početka najnovijeg rata Izraela i Gaze svakodnevno razmjenjivao vatru s Izraelskim snagama na svojoj južnoj granici, ali njegove snage pazile su da su napadi ograničeni na uzak pojas uz granicu kako ne bi došlo do eskalacije. Ubojstvo Hamasova dužnosnika bliskog s Iranom komplicira situaciju i potencijalno je dovodi na rub iako mnogi vjeruju da do eskalacije neće doći jer ne odgovara Nasrallahu.

Nasrallah je Hezbolah preuzeo 1992. godine, nakon što je ubijen prethodni vođa Sajad Abas Musavi. Njegova stranka više nema većinu u parlamentu, ali i dalje ima najveći broj zastupničkih mjesta u parlamentu podijeljenom po vjerskim linijama. U nedavnom govoru Nasrallah je rekao da svakodnevni Hezbolahovi udari na Izrael oslabljuju izraelsku borbu protiv Hamasa u Gazi. Također je upozorio Izrael protiv udara na libanonski teritorij navodeći da bi to bio "najveći idiotizam u povijesti njihova postojanja".

Hezbolahove vojne akcije na granici protiv Izraela odraz su solidarnosti s Palestincima i ovise o razvoju situacije u Gazi. "Sve su opcije na stolu i mogu se izvući u bilo kojem trenutku", poručio je tada Nasralah.

Haaretz, pak, podsjeća da IDF u Gazi traga za vojnim vođama Hamasa koji su izravno odgovorni za pokolj najmanje 1200 Izraelaca na jugu zemlje početkom listopada. Gdje su vođe poput Yahje Sinvara to je pitanje, ali izraelska vojska vjeruje da su na području Kan Junisa. Ipak, ubojstvo al-Arourija pokazuje da IDF više ne pravi razliku između Hamasovih šefova u Gazi i političkog vodstva u egzilu. Pitanje je hoće li doći do glavne nagrade - vođa Hamasa u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:13