‘NAĆI ĆEMO IH!‘

Izraelci imaju detaljan plan osvete: ‘Sjetite se što se dogodilo nakon masakra u Münchenu ‘72.‘

Izjave koje su dali izraelski dužnosnici mogu se smatrati priznanjem...

Bombaški napad u predgrađu Bejruta 2. siječnja 2024.

 Houssam Shbaro/Anadolu Via Afp

Moguće je da se već dogodio prvi izraelski udar na odgovorne za masakr 7. listopada 2023. na kibuce u južnom Izraelu, piše Politico.

Jedne rane večeri u siječnju, dronom je razorena stambena višekatnica u predgrađu Bejruta Dahiyehu. Vatrogasci i bolničari su na mjestu napada zatekli izgorjele i odsječene ekstremitete.

Dobili su mračni zadatak uklanjanja leševa (i skupljanja dijelova tijela) sedam muškaraca. Riječ je o osobama koje su nazočile sastanku na visokoj razini između najviših dužnosnika palestinske militantne skupine Hamas i Jama‘a Islamiya, libanonske političke frakcije koja je nedavno oživjela svoje oružano krilo kako bi se pridružila sukobu s Izraelom.

Među ubijenima je i Saleh al-Arouri, zamjenik šefa političkog ureda Hamasa i suosnivač oružanog krila.

On je također bio glavni vojni zapovjednik Hamasa za jedinice bazirane na Zapadnoj obali - i čovjek za kojeg izraelska vlada vjeruje da je bio ključni organizator napada 7. listopada iz Pojasa Gaze u kojemu je ubijeno 1200 ljudi, a 253 osobe su zatočene.

image

Bombaški napad u predgrađu Bejruta 2. siječnja 2024.

Houssam Shbaro/Anadolu Via Afp

Izraelski dužnosnici nisu službeno potvrdili da stoje iza napada. Nisu to niti zanijekali, ali mnoge izjave koje su dali izraelski dužnosnici, a izgovorene su oprezno, između redaka, mogu se smatrati priznanjem da je u tijeku misija pronalaženja i likvidacije odgovornih za masakr 7. listopada.

- Naš je stav da će svatko u zapovjednoj strukturi Hamasa koji je odgovoran za masakr 7. listopada platiti cijenu, rekao je Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, novinarima u Tel Avivu 10 dana nakon napada u Bejrutu.

- Doći ćemo do njih, a pravda će biti zadovoljena.

Saleh al-Arouri bio je u zatvoru nekoliko puta zbog svojih aktivnosti u sklopu Hamasa, a najduži boravak je trajao 15 godina. Neposredno prije smrti Arourija su pitali brine li hoće li postati meta, a on je uzvratio: ‘Mislim da sam predugo živio‘.

Dan nakon Arourijeve pogibije, šef izraelske obavještajne službe Mossad, David Barnea, objavio je da je njegova agencija "posvećena poravnavanju računa" za napad Hamasa.

Govorio je na pogrebu svog legendarnog prethodnika Zvija Zamira, koji je nadzirao izraelsku kampanju odmazde za ubojstva izraelskih olimpijaca u Münchenu 1972. godine.

image

Bombaški napad u predgrađu Bejruta 2. siječnja 2024.

Houssam Shbaro/Anadolu Via Afp

- Trebat će vremena, baš kao nakon masakra u Münchenu. Ali naći ćemo ih gdje god oni bili... Svaka arapska majka trebala bi znati da će njezin sin, ako je sudjelovao u masakru, izravno ili neizravno, završiti na krvavi način, rekao je Barnea.

Njegove riječi poslužit će kao upozorenje dužnosnicima i zapovjednicima Hamasa da mogu očekivati likvidaciju, ne samo u obližnjim zemljama poput Libanona, već i u Turskoj ili Kataru, ili čak unutar Europske unije.

- Trebalo nam je više od 10 godina da se riješimo svih onih koji su planirali masakr u Münchenu, ali uhvatili smo ih, a moramo učiniti isto s onima koji stoje iza 7. listopada. Doći ćemo do njih i oni to znaju, rekao je Yaakov Peri, bivši šef Shin Beta, izraelske sigurnosne agencije.

Prvu izraelsku kampanju likvidacija pripadnika Hamasa pokrenula je prije pola stoljeća premijerka Golda Meir, podsjeća Politico. Bila je usmjerena na one koji su planirali i nadzirali upad u prostorije izraelskih sportaša i njihovih trenera na Olimpijskim igrama u Münchenu u rujnu 1972. godine. U talačkoj drami tada je ubijeno 11 Izraelaca. Broj žrtava mogao je biti manji, a za to Izraelci krive neuspjelu spasilačku misiju njemačke policije.

Dvojica su ubijena kada su pripadnici Crnog rujna upali u spavaonicu sportaša, a još devet kasnije u obračunu na vojnom aerodromu.

Meir je poslala Zamira da se poveže s njemačkim vlastima. On kasnije nije skrivao ogorčenost kada je shvatio kako su loše bili opremljeni njemački snajperisti.

image

Golda Meir

Afp

Baš kao napadi 7. listopada, pokolj u Münchenu je traumatizirao Izrael, zemlju čiju su povijest oblikovao antisemitski progoni i pogromi, a utemeljena je nakon Holokausta, jednoga od najvećih zločina u povijesti čovječanstva. Ubojstva su pojačala duboko ukorijenjene strahove i potaknula istu želju za odmazdom kakva je sada prisutna u Izraelu.

Isprva je Golda Meir oklijevala koristiti terorizam za borbu protiv terorizma, osobito u Europi.

- Bila je zabrinuta da bi naši ljudi mogli biti umiješani u nezakonite radnje na tlu Europe, rekao je Zamir za Haaretz 2006. godine.

No, šef špijuna je uspio razuvjeriti prvu izraelsku premijerku, tvrdeći da bi to više bio čin odvraćanja nego osvete, te je odobrila operaciju Božji gnjev, tajnu misiju pronalaženja i likvidacije onih koji su planirali minhenski napad.

Agente su regrutirali iz specijalnih jedinica Izraelskih obrambenih snaga - uključujući izviđačku jedinicu Sayeret Matkal - te iz obavještajnih agencija Mossad i Shin Bet, a zatim ih slali u Europu.

Prvi na meti je bio Wael Zeaiter, rođak Yassera Arafata, vođe PLO-a. Ustrijeljen je u predvorju svoje stambene zgrade u Rimu u listopadu 1972., samo dva mjeseca nakon Münchena. U prosincu je Mahmoud Hamshari, najviši dužnosnik PLO-a u Parizu, teško ozlijeđen kada je bomba postavljena ispod stola na kojemu je bio njegov telefon, a detonirana je na daljinu. Umro je nekoliko tjedana kasnije.

U siječnju 1973. godine Hussein al-Bashir, predstavnik Fataha, najveće frakcije PLO-a, na Cipru, ubijen je u Nikoziji. Bomba je bila postavljena pod krevet u hotelskoj sobi.

image

Njemački specijalci tijekom talačke krize u Muenchenu 1972.

Horst Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp

Uslijedili su napadi u Parizu, Bejrutu, Ateni, Rimu i Varšavi. Posljednja akcija izvedena je na Cipru u veljači 1988. — 16 godina nakon napada na Olimpijsko selo. Ono što se dogodilo nakon napada u Münchenu daje naznake o tome što može slijediti nakon masakra 7. listopada, čak i nakon što utihne oružje u Gazi.

Vojnici pješadije koji su divljali po kibucima južnog Izraela 7. listopada, uglavnom će biti prepušteni aktualnoj ofenzivi u Pojasu Gaze, u kojoj je dosad poginulo više od 29.692 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas.

Veće mete vjerojatno će progoniti specijalne jedinice poput tajnog protuterorističkog policijskog odreda YAMAM, koji je prije bio zadužen za zahtjevne prekomorske misije.

Njihov moto je citat iz Psalma 18: ‘Gonio sam svoje neprijatelje i stigao ih. Nisam se vratio dok nisu bili uništeni‘.

IDF već pretražuje Gazu u potrazi za Yahyom Sinwarom, vođom Hamasa u obalnoj enklavi i njegovim mlađim bratom Mohammedom.

Sumnja se da su se njih dvojica sakrili u labirintu Hamasovih tunela. Čak i ako budu pronađeni, potraga neće prestati, poručio je Danny Danon, bivši izraelski izaslanik u Ujedinjenim narodima.

Oni znaju da se ne mogu sakriti u Bejrutu, u Kataru, Turskoj, u Europi. Morat će se skrivati godinama jer svaka osoba koja je odgovorna za masakr, financirala ga ili je obučavala ubojice je odgovorna.

Napad dronom u predgrađu Bejruta izazvao je egzodus najviših dužnosnika Hamasa iz Bejruta, izvijestili su lokalni libanonski mediji. Većina se zaputila prema Kataru, gdje živi Ismail Haniyeh, šef političkog krila Hamasa.

Tamo bi za sada mogli biti sigurni - barem dok Katar igra važnu ulogu posrednika u pregovorima o taocima, a izraelskim je agentima teže djelovati u emiratu nego, recimo, Turskoj. Ali koliko dugo?

Izrael je pokazao da je sposoban djelovati i u neprijateljskom okruženju, izvodio je uspješne atentate čak i u Iranu.

U studenome prošle godine ministar obrane Yoav Gallant, rekao je da čelnici Hamasa izvan Gaze, poput Haniyeha i Khaleda Mashala, “žive na posuđenom vremenu".

- Svi su oni mrtvi ljudi, poručio je.

Jedan od glavnih organizatora operacije Proljeće mladosti iz 1973. bio je Ehud Barak, koji je poveo prvi val trupa na libanonske plaže, a zatim se prerušio u ženu kako bi se infiltrirao u Bejrut.

Aktualni šefovi Mossada i Shin Beta odbili su govoriti za Politico o ovoj temi.

Ipak, izjavu je rado dao umirovljeni šef Shin Beta Yaakov Peri, kao i bivši premijer Ehud Olmert.

- Europljani su navikli da Izrael dolazi i ubija teroriste. Oni jednostavno ne mogu biti građani tih zemalja - ne mogu biti Francuzi ili Belgijanci, primjerice, rekao je Peri.

Poručio je da će odgovorni za napade 7. listopada na kraju će biti uhvaćeni.

- To će biti učinjeno, iako, naravno, uz uvjerljivo poricanje, zaključio je.

Ehud Olmert se složio s njegovim riječima.

- Sv oni zaslužuju biti ubijeni zbog onoga što su napravili. Americi je trebalo 10 ili više godina da ubije Osamu bin Ladena. Da, treba vremena. Osobna sudbina onih koji su počinili, organizirali, orkestrirali i koordinirali zločine 7. listopada ne ovisi nužno o određenom vremenskom okviru.

- Moramo uništiti infrastrukturu Hamasa, uništiti njihove financije, opskrbne linije, moramo uništiti njihove zalihe oružja, Sve ovo moramo učiniti. Potraga za vođama možda će trajati dulje, ali na kraju, sve ćemo ih uloviti, rekao je.

Čak i u Europi?

- Ne mislim da Izrael ikada čini nešto što nije lijepo. Tako da nećemo učiniti ništa što nije lijepo.

- I naravno, ako se nešto dogodi u Europi, to definitivno neće biti djelo Izraela, dodao je Olmert uz ironičan osmjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:29