PALJBA IZ MOSKVE

Lavrov usporedio poteze EU i NATO-a s Hitlerom: ‘I oni formiraju koaliciju za rat s Rusijom‘

‘Hitler je pod svojom zastavom okupio značajan dio europskih naroda za rat protiv Sovjetskog Saveza‘, kazao je Lavrov

Sergej Lavrov

 Atta Kenare/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, usporedio je akcije Europske unije i NATO-a s potezima nacističkog vođe Adolfa Hitlera koji je, kako kaže, 'također oformio koaliciju zemalja' kako bi napao tadašnji Sovjetski Savez', prenosi Russia Today.

Moskva 'nema iluzija' o tome da će 'rusofobni osjećaji' unutar EU tako skoro nestati, rekao je Lavrov. Rusija će pomno pratiti 'stvarne korake' koje poduzimaju EU i države kandidatkinje, kazao je, pritom vjerojatno misleći na Ukrajinu, koja je u četvrtak dobila status kandidata za članstvo u EU.

'Hitler je pod svojom zastavom okupio značajan dio, ako ne i većinu, europskih naroda za rat protiv Sovjetskog Saveza', rekao je ministar vanjskih poslova, dodajući da 'sada EU zajedno s NATO-om formira još jednu koaliciju za sukob i, u konačnici, rat s Ruskom Federacijom.'

Lavrov je dan ranije prijedlog za okupljanje međunarodne pomorske koalicije za pratnju brodova koji prevoze ukrajinsko žito kroz Crno more, označio pokušajem miješanja u regiju pod okriljem UN-a.

'Takve sheme nisu potrebne za olakšavanje ukrajinskog izvoza žitarica', rekao je i dodao da Moskva jamči sigurnost plovila sve do Bosporskog tjesnaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 01:46