NUKLEARNI PROGRAM

Lavrov: 'Svjetske sile blizu dogovoru u pogledu Irana'

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov listens during a joint press conference with his Egyptian counterpart on November 14, 2013 in the Egyptian capital, Cairo. Sergei Lavrov and Russian Defence Minister Sergei Shoigu hold talks with Egyptian counterparts on weapons sales and political relations during an official visit. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
 AFP

MOSKVA - Svjetske sile i Iran blizu su preliminarnog dogovora koji će usporiti nuklearni program Teherana i ne bi smjele propustiti dobru priliku da ga i sklope, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je svoje mišljenje iznio u televizijskom intervjuu dan nakon što je viši američki dužnosnik rekao da postoji mogućnost postizanja sporazuma na sastanku pregovarača u Ženevi 20. studenoga.

Šest zemalja koje pregovaraju s Iranom nadaju se da će razgovori završiti sporazumom koji bi bio prvi korak prema pomicanju s mrtve točke u pregovorima s Teheranom i da bi osigurao da Iran ne gradi nuklearno oružje.

"Naš je dojam da postoji vrlo dobra prilika koju se ne smije propustiti", rekao je Lavrov komentirajući nedavnu raspravu s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove Catherine Ashton. "Koraci koji se moraju poduzeti da bi se stvorili uvjeti za rješavanje iranskoga nuklearnog problema jasni su i Iranu i skupini od šest zemalja", rekao je u intervjuu za moskovski TV Centr.

Ashton u pregovorima s Iranom predstavlja šest svjetskih sila koje pokušavaju zaustaviti iranski nuklearni program - SAD, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku i Njemačku.

Na razgovorima od 7. do 9. studenoga nije sklopljen sporazum, ali su oni "potvrdili da su i skupina od šest zemalja i Teheran prviput spremni ne samo na iznošenje stajališta koja se u većini slučajeva ne poklapaju, nego i na pronalaženje točaka u kojima se poklapaju", rekao je Lavrov.

Iran želi ukidanje sankcija koje su mu nametnule SAD, EU i UN zbog kršenja UN-ove rezolucije tražeći da prekine procese obogaćivanja urana i druge postupke koji bi se mogli koristiti u proizvodnji oružja.

Iran niječe da želi razvijati nuklearno oružje i ustraje na tvrdnji da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen proizvodnji električne energije i drugim civilnim svrhama.

Rusija, koja je izgradila prvu iransku nuklearnu elektranu i ima mnogo bolje veze s Teheranom od SAD-a, podupire želju Irana da mu se prizna pravo na obogaćivanje urana i protivi se svim dodatnim sankcijama.

Izvješće IAEA-e u četvrtak pokazalo je da je Iran pod predsjedanjem Hasana Rohanija prestao širiti svoje kapacitete za obogaćivanje urana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:15