DIPLOMATSKI SKANDAL

Pronevjerili 1,5 mil. dolara pomoći za siromašne

 afp

Deseci sadašnjih ili bivših ruskih diplomata te njihovi supružnici uživali su u luksuznim odmorima, kupovali skupu odjeću i ulaznice za koncerte, častili se čak i helikopterskim vožnjama, sve na račun američkih poreznih obveznika.

Njih 49 sudjelovalo je u pronevjeri 1,5 milijuna dolara američkog javnog programa za siromašne, tvrde američke vlasti koje su podnijele tužbu na savezom sudu u Manhattanu. Ruski su diplomati na službi u Americi od 2004. do kolovoza ove godine relativno često podnosili lažne prijave za medicinsku skrb za trudnice, novorođenčad i djecu.

Novac su kasnije trošili na luksuz – putovanja, tehniku, odjeću... Prijavljivali su niže prihode i tako dobivali sredstva iz Medicaida, programa namijenjena siromašnima. Među optuženima je 25 akreditiranih diplomata te njihove supruge, od toga iz 1 1 još uvijek živi u SAD-u.

- Diplomacija bi trebala pružati ruke, a ne džepariti zemlju domaćina - kazao je američki odvjetnik Preet Bharara na konferenciji za novinare.

- To je sramotna i sistematska korupcija - zaključio je.

- Biti diplomat ne daje vam pravo da varate sustav zdravstvene skrbi - rekao je George Venizelos , šef FBI-a u New Yorku.

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog šefa diplomacije, kazao je da su prijave protiv ruskih diplomata 'jeftin PR potez, ništa više doli želja da se ispuni nalog rusofobnih snaga u SAD', navodi ruska agencija Itar-Tas.

- Ako su američke vlasti imale neke tužbe protiv naših građana, oni su ih trebali pružiti ruskoj strani preko diplomatskih kanala, kako to pravila međudržavne komunikacije nalažu. Umjesto toga oni su odlučili da sve učine javnim - kazao je Rjabkov, snažno demantirajući sve optužbe. Dodao je da Moskva žali zbog pokušaja SAD-a da nametne novi spor pored zajedničkog napretka u rješavanju međunarodnih konflikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:48