TAJVAN

Laboranta uglednog instituta dva puta gricnuo miš, istražuje se je li tako zaražen covidom

Zdravstveni dužnosnici u Tajvanu kažu da laborant nije nigdje putovao te da je primio dvije doze Moderninog cjepiva protiv covida-19

Ilustrativna fotografija

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Zdravstveni dužnosnici u Tajvanu istražuju je li ugriz miša zaslužan za to da se djelatnik laboratorija u Institutu za istraživanja Academia Sinica prošlog mjeseca zarazio covidom-19, piše The Guardian.

Ovo je prva infekcija koju je Tajvan zabilježio tijekom posljednjih tjedana.

Zahvaljujući zatvorenim granicama i strogim karantenama, epidemija je u Tajvanu u većoj mjeri stavljena pod kontrolu. Te su mjere zemlji pomogle da ove godine ugase žarište koje je izbilo nakon što se u prvoj polovici godine covidom-19 zarazilo deset pilota avioprijevoznika China Airlines i osam članova njihovih obitelji.

Zdravstveni su dužnosnici potvrdili da je spomenutog djelatnika laboratorija Academije Sinice miš zaražen covidom ugrizao dva puta. Još se uvijek pokušava utvrditi je li laborant covidom zarazio zahvaljujući ugrizima miša ili nekim drugim putem.

- Vjerujemo da je mogućnost zaraze na radnom mjestu veća jer u zajednici nismo zabilježili slučajeve prijenosa koronavirusa - rekao je ministar zdravstva Tajvana Chen Shih-chung.

- Što se tiče mogućnosti zaraze na radnom mjestu, bilo da je riječ o uredu ili laboratoriju, procijenili smo da je vjerojatnije da će do zaraze doći u laboratoriju. Neovisno o tome je li za nju zaslužan miš ili radna sredina, slučaj moramo dodatno istražiti - dodao je Chen.

Laborant nije nigdje putovao i primio je dvije doze Moderninog cjepiva protiv covida-19. Laboratorij Instituta Academia Sinica posjeduje drugu najvišu sigurnosnu razinu.

Tajvan je posljednji puta slučaj zaraze zabilježio 5. studenog. Gotovo 100 bliskih kontakata te osobe pronađeno je i stavljeno u karantenu.

Svjetska je zajednica u prvoj fazi pandemije pohvalila Tajvan zbog brzog suzbijanja epidemije.

U Tajvanu je od covida-19 dosad preminulo 848 osoba, a zemlja je zabilježila 16.731 zarazu koronavirusom SARS-CoV-2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:45