DO 75 POSTO ZAŠTITE

Prvi konkretni podaci o omikronu: ‘Cjepiva dobro štite od blagih simptoma, teže dosad nitko nije ni imao‘

Razina zaštite kod omikron varijante korona virusa je 20 posto niža od one koju pruža treća doza cjepiva protiv delta soja

Cijepljenje protiv covida-19

 AFP

Treća doza cjepiva protiv covida-19 nudi do 75 posto zaštite od blage infekcije varijantom omikron, otkrili su novi podaci vlade Velike Britanije.

Razina zaštite je tako oko 20 posto niža od one koju pruža treća doza cjepiva protiv delta varijante, prenosi The Telegraph.

Stručnjaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjene Kraljevine (UKHSA) proveli su analizu kako bi izračunali učinkovitost cjepiva, proučavajući više od 500 ljudi zaraženih omikronom.

Dužnosnici su otkrili da je nakon dvije doze učinkovitost protiv omikrona pala na oko 40 posto u slučaju Pfizerovog cjepiva, no nije bilo dovoljno dokaza da bi se utvrdila procjena za cjepivo AstraZeneca.

Međutim, ustanovljeno je da se dodatnom dozom cjepiva zaštita osobe od blage simptomatske bolesti povećava na oko 75 posto za Pfizer i 70 posto za AstraZenecu.

Zdravstveni dužnosnici vjeruju da dodatne doze nude jaču zaštitu od teških oblika oboljenja, hospitalizacije i smrti, ali tim se podacima još ne raspolaže i oni će biti dostupni tek kada se osobe koje budu zaražene doista i razbole.

U bolnicama nema pacijenata s omikronom

Trenutačno, naime, u Velikoj Britaniji u bolnice nije primljen nitko tko je zaražen omikronom varijantom, a kao i u ostatku svijeta, nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

"Ukupno, ovi podaci potvrđuju puno veću prenosivost omikrona, ali... ne mislim da to znači da bismo trebali ići u strogi lockdown", kaže Paul Hunter, profesor medicine na Sveučilištu East Anglia.

"Ako je širenje omikrona neizbježno, najvažnije stvari koje možemo učiniti jest osigurati kontinuirano uvođenje treće doze i ciljanu brzu distribuciju antivirusnih lijekova ranjivim osobama rano nakon dijagnoze".

Mary Ramsay, voditeljica programa imunizacije u UKHSA, kaže da bi ove rane procjene trebalo tretirati s oprezom.

"Ali one pokazuju da nekoliko mjeseci nakon druge doze cjepiva postoji veći rizik od zaraze omikron varijantom u usporedbi s delta sojem. Podaci sugeriraju da se ovaj rizik značajno smanjuje nakon dopunske doze cjepiva, stoga pozivam sve da uzmu dodatnu dozu ako ispunjavaju uvjete za to. Očekujemo da će cjepiva pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija covida-19, pa ako još niste primili prve dvije doze, molimo rezervirajte termin odmah. Rad od kuće gdje je to moguće, stalno nošenje maski u prepunim ili zatvorenim prostorima, redovito pranje ruku te izolacija i testiranje ako se ne osjećate dobro, također su od vitalnog značaja za smanjenje utjecaja covida-19 ove zime", rekla je Ramsay.

Znanstvenici diljem svijeta traže dokaze koji pokazuju koliko je omikron sposoban u izbjegavanju imuniteta, je li zarazniji od prethodnih varijanti i koliko je smrtonosan. Neke manje studije su pokazale da je antitijela daleko manje pod utjecajem delta soja, trenutačno dominantne varijante.

Rast broja slučajeva u Britaniji

Studija je nastala u trenucima sve većeg rasta broja slučajeva covida-19 u Velikoj Britaniji s više od 58.000 pozitivnih testova u petak, što je najviša razina od siječnja. Također, bilo je 448 novih potvrđenih slučajeva omikrona, od kojih su svi osim njih pet registrirani u Engleskoj.

Ukupan broj slučajeva omikrona u Velikoj Britaniji sada je 1.265, no brojka se brzo povećava i udvostručuje otprilike svaka dva dana.

UKHSA procjenjuje da će ovom stopa rasta, ukoliko se održi, omikron postati dominantan do sredine prosinca. Ako situacija bude išla u tom smjeru, očekuje se da bi prije Nove godine moglo biti više od milijun zaraženih.

UKHSA je u petak također objavila i da je do osam puta vjerojatnije da će omikron ponovno zaraziti nekoga tko je već imao covid nego delta soj, pri čemu se u sedam posto slučajeva omikrona radi o reinfekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:01