SUKOB IZ REŠETAKA

Krvava pobuna u meksičkom zatvoru: Najmanje 44 osobe poginule! Ravnatelj i čuvari završili u pritvoru

Pobuna je izbila oko 2 sata ujutro u strogo čuvanom odjelu državnog zatvora u gradu Apodaca
 AFP PHOTO/Julio Cesar Aguilar

MONTERREY - Najmanje 44 osobe su poginule u zatvorskoj pobuni koja je u nedjelju izbila u Meksiku. Sumnja se kako je pobuna inscenirana kako bi se prikrio bijeg nekolicine zatvorenika. Stražari koji su tada bili na dužnosti i ravnatelj zatvora stavljeni su u pritvor, javlja AFP.

Pobuna je izbila oko 2 sata ujutro u strogo čuvanom odjelu državnog zatvora u gradu Apodaca , nedaleko od industrijskog grada Monterrey na sjeveru zemlje.

Vlasti vjeruju kako je sukob dva odjeljenja, svako sa 75 zatvorenika, namjerno izazvano kako bi se prikrio bijeg iz zatvora. Dok su brojali mrtve, dužnosnici su otkrili kako neki zatvorenici nedostaju, no njihov broj još nije poznat.

U pobuni su poginule 44 osobe prije nego što su, dva sata kasnije, vlasti uspjeli uspostaviti kontrolu. Istražitelji pokušavaju utvrditi jesu li sukob započeli suparnički pripadnici Zaljevskog i Zeta kartela, nekada iste organizacije. Njihova je podjela otprije dvije godine uzrokovala porast nasilja u regiji oko Monterreyja, trećeg najvećeg grada u Meksiku i nekadašnjeg simbola razvoja i napretka.

U zatvoru su se nalazili članovi oba kartela i bili su normalno podijeljeni što dodatno ulijeva sumnju da je u pobunu uključeno bilo i 17 čuvara.

Žrtve pobune stradale su od udaraca u glavu i ozljeda od izrađenih noževa. Vatreno oružje među zatvorenicima nije pronađeno.

Ovo je jedna od najkrvavijih pobuna u meksičkim zatvorima, koje se događaju gotovo redovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:30