BUKTINJA U KAZNIONICI

FOTO Strava u zatvoru u Hondurasu: Najmanje 272 osobe poginule u požaru! Mnogi su pobjegli u kaosu

Army and police personnel stand guard at the National Prison of Comayagua where at least 200 prisioners were killed and scores injured when fire tore through the prison in central Honduras, the Central American country's prisons director said. The prison held around 850 prisoners. AFP PHOTO Orlando SIERRA
 ORLANDO SIERRA

ZAGREB - Najmanje 272 osobe poginule su u požaru u zatvoru u centralnom dijelu Hondurasa, priopćila je danas forenzička služba, prenosi AP.

Šef vatrogasaca Josue Garcia kazao je novinarima kako je vidio 'paklene' scene prilikom gašenja požara, te da je mnogo zatvorenika ležalo u ćelijama, bili su ugušeni ili izgoreni.

Dodao je kako je broj žrtava tako velik stoga što su brojni zatvorenici ostali zatočeni u svojim ćelijama i nisu mogli pobjeći od vatre koja je gorjela svuda oko njih jer se nije moglo locirati čuvara koji je imao ključeve ćelija.

Zatvor se nalazi u gradu Comayagua, oko 140 kilometara sjeverno od glavnog grada Tegucigalpa.

Još nije jasno kako je do požara došlo, ali u utorak navečer je navodno bilo pucnjave u zatvoru, pa je moguće da je požar započeo u tom neredu ili ga je izazvao kratak spoj.

Požar je buknuo kasno sinoć, a vatrogascima je trebalo više od sat vremena da ga dovedu pod kontrolu.

Pojedini zatvorenici spasili su se probijanjem krova i skakanjem sa zgrade, prenosi AP.

U ovoj ustanovi bilo je zatvoreno nekoliko stotina ljudi i strahuje se da su mnogi od njih pobjegli u kaosu koji je nastao.

Lokalne bolnice zbrinule su nekoliko desetina povrijeđenih, priopćila je vatrogasna služba. Neki pacijenti prebačeni su na liječenje u glavni grad Tegucigalpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:50