OD AFGANISTANA DO ZAPADA

KRIMINALNI PUT PREKO BALKANAAl Qaida zarađuje milijardešvercom heroina preko bivše Jugoslavije

 AFP

Raketni bacači, kalašnjikovi, strojnice, eksplozivi - napadači na redakciju Charlie Hebdoa u Parizu bili su naoružani do zuba.

Desetljećima su kriminalci koristili balkanske rute kao 'kriminalni autoput' prema i iz Europe, a i oružje do islamista u Francuskoj došlo je najvećim dijelom s Balkana, gdje trenutno na crnom tržištu, prema podacima Europola cirkulira oko četiri milijuna neregistriranog oružja, ostalog nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, piše Kronen Zeitung.

- Relativno je lako doći do oružja. Bande su specijalizirane za trgovinu oružjem, a krijumčare ga istim rutama putem kojih ide i droga do Rusije i Europe - kazao je neimenovani stručnjak za sigurnost iz UN-a.

Uz to, se više nestaju granice između 'normalnog' kriminala i terorizma.

- Iz Afganistana do Balkana i Europe godišnje dolazi heroina u vrijednosti od oko 17 milijardi eura, a dobit ide u džepove Al Qa'ide - kazao je neimenovani dužnosnik te dodao kako financiranje radikala u Europi također teče preko Balkana.

- Novac završava većinom u Austriji i Lihtenštajnu, gdje se pere i potom može biti lako upotrijebljen, piše austrijski Kronen Zeitung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:38