IZVJEŠTAJ INTERPOLA

NOVE RUTE KRIJUMČARA Pad balkanskog kralja kokaina Darka Šarića zaustavio je put droge kroz Hrvatsku

Zbog raspada balkanskog narkokartela, put kokaina umjesto Srbije i Hrvatske radije ide preko Bugarske i Rumunjske
Darko Šarić
 Peđa Milosavljević/CROPIX

Izručenje crnogorskog narkobosa Darka Šarića, nekoliko većih zapljena kokainskih pošiljki iz Kolumbije, Ekvadora i Bolivije te najnovije likvidacije srpskih narkomafijaša u Južnoj Americi izbacile su zemlje bivše Jugoslavije s takozvane kokainske rute. Novi balkanski put bijelog praha vodi preko Turske, Bugarske i Rumunjske u Mađarsku, a nakon što uđe u Slovačku brojnim pravcima ide do krajnjih korisnika u zemljama gdje je potražnja najveća, zemljama zapadne Europe.

Balkanski ratnik

Akcija Balkanski ratnik, čije su se posljedice osjetile u hrvatskom podzemlju, također predstavlja jaki udarac međunarodnim krijumčarima zbog kojeg je ruta dopreme kokaina iz Južne Amerike promijenila smjer. Uhićenje Hrvata Anastazija Martinčića pri zapljeni 2174 kilograma kokaina na jahti Maui 2009. godine u Urugvaju označilo je početak panike u našem narkopodzemlju. Uslijedila su ubojstva Aleksandara Ausilia u Istri i Cvetka Simića u Zagrebu, te cijeli niz zločina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Braća Petar i Ante Čosić, koji su uhićeni u svibnju 2011. u Zagrebu bili su povezani s Darkom Šarićem, a pali su u sklopu velike međunarodne akcije pod pokroviteljstvom američke DEA-e usmjerene razbijanju lanca krijumčara droge koji su europske zemlje opskrbljivali kokainom iz Južne Amerike.

Nedavno objavljeni elaborat sekcija za droge Europola i Zajednice policije Središnje i Južne Amerike (Ameripol), govori da nove rute droge od Južne Amerike do Europe zaobilaze zemlje bivše SFRJ, otkako su snage Europola zadale jake udarce najmoćnijim kriminalnim organizacijama Kolumbije, Ekvadora i Bolivije. Brojna uhićenja narkobosova s područja Europe, među kojima je jedan od najznačajnijih Darko Šarić, značila su gubitak ljudi od povjerenja za narkokartele južne i središnje Amerike.

Novi kriminalni savezi

“Zbog toga su formirani novi kriminalni savezi u Africi i istočnoj Europi. Dobili smo nove strukture i grupe, samim tim i puteve kroz istočnu Europu”, piše u zajedničkom elaboratu Europola i Ameripola.

“Zapljene u Turskoj i u bugarskim, rumunjskim i grčkim lukama govore o novom putu droge”, navode međunarodne organizacije u izvještaju.

Srpski kriminolog Igor Pešić u beogradskom listu Blic iznosi tezu da krijumčari kokaina Srbiju zaobilaze zbog dodatne kontrole prilikom napuštanja Europske unije, pa to izbjegavaju prolaskom kroz Rumunjsku i Bugarsku.

U posljednje vrijeme srpski krim policajci otkrivaju samo drogu namijenjenu srpskom tržištu. Nema više tranzitnih pošiljaka zaplijenjenih na granici, smatra Pešić. Velike zapljene kokaina u Španjolskoj unijele su nervozu u južnoafričke kartela, a novi prekooceanski put sada zaobilazi Rt dobre nade i cijelu istočnu obalu Afrike te kroz Sueski kanal ulazi u Sredozemlje.

Istovarom u turskim lukama počinje kopneni put koji završava uglavnom na ulicama velikih gradova zapadne i srednje Europe. Čak i španjolski konzumenti šmrču kokain koji je iz Južne Amerike do njihovog dilera došao iz Francuske i Italije.

Povećane zapljene

U Španjolskoj i Portugalu količina zaplijenjenog kokaina povećala se u posljednjih godinu dana za 25 tona, a ogroman porast bilježe i u Francuskoj, gdje je u 2012. zaplijenjeno čak 5,3 tona. U Belgiji su lokalni kriminalisti u velikim akcijama u suradnji s Europolom zaplijenili rekordnih 19 tona kokaina, a u Nizozemskoj deset tona. Upravo te su zemlje donedavno bile uporišne točke za kartele, a droga se otamo slala na put kroz Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 04:40