REZOVI U DEŽELI

Kresanje budžeta i 2015. godine

LJUBLJANA - Slovenska vlada u najkraćem će roku pripremiti rebalans ovogodišnjeg proračuna i izvesti rezove u proračunskoj potrošnji, najavio je u ponedjeljak premijer Miro Cerar.

"Ove godine više nisu moguće strukturne mjere, zato ćemo uštede potražiti u rezovima potrošnje po ministarstvima", kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Cerar je rekao da je prijašnja vlada loše planirala prihode i rashode u ovoj godini zbog čega je proračunski deficit već u osam mjeseci premašio onaj koji se planirao za cijelu godinu, a neplanirano se povećali izdaci za kamate i proračunski transferi za mirovine.

Cerar je rekao da će njegova vlada početi raditi i na promjeni proračunskih dokumenata za iduću godinu jer ono što je ranije planirano ne osigurava cilj prema kojemu Slovenija u idućoj godini mora smanjti proračunski manjak na manje od 3 posto BDP-a.

"Situacija za iduću godinu vrlo je zahtjevna jer postoje velika razmimoilaženja između planiranog proračuna i naših obveza koje smo dali Europskoj komisiji", kazao je Cerar.

O rebalansu proračuna za ovu i promjenama za iduću godinu u utorak će govoriti ministar financija Dušan Mramor, a procjenjuje se da će za iduću godinu biti potrebno ograničiti potrošnju u javnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 05:24