POVOLJNA POZICIJA

Konzervativci predvođeni Braćom Italije koračaju prema pobjedi na skorašnjim izborima

Desni blok mogao bi imati najmanje 258 od 400 predstavnika u Zastupničkom tomu te 131 od 200 u Senatu

Giorgia Meloni u dobroj je poziciji da postane prva talijanska premijerka

 Vincenzo PINTO/AFP

Talijanski desni blok na putu je da osvoji uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta na izborima ovog mjeseca, pokazuju studije temeljene na zadnjim anketama prije nego što u subotu stupi na snagu zabrana njihovog objavljivanja.

Desna stranka Braća Italije, koja dominira konzervativnim savezom, trebala bi biti najveća pojedinačna stranka na izborima 25. rujna, prema najnovijim istraživanjima koja pokazuju da ona povećava svoju prednost nad lijevocentrističkom Demokratskom strankom (PD).

Studija Instituta Cattaneo, temeljena na anketama provedenim do 31. kolovoza, pokazuje da bi konzervativni blok mogao imati najmanje 258 od 400 predstavnika u Zastupničkom tomu te 131 od 200 u Senatu.

Procijenjena je vjerojatnost od 91,5 posto da će savez, u kojem su uz stranku Braće Italije Giorgie Meloni, Liga Mattea Salvinija i Forza Italia Silvija Berlusconija, imati apsolutnu većinu u oba doma parlamenta.

Prema studiji, lijevi centar predvođen PD-om Enrica Lette imat će 88 zastupnika u donjem domu i 44 u Senatu, dok bi ostatak mjesta bio podijeljen između stranaka izvan ovih glavnih blokova.

Talijanski izborni zakon daje prednost strankama koje formiraju široke saveze, pojačavajući prednost desnog bloka u odnosu na podjeljenije protivnike s ljevice.

Braća Italije ima veću podršku od Salvinijeve i Berlusconijeve stranke zajedno pa je Meloni u dobroj poziciji da postane prva talijanska premijerka.

Suptilni pomaci

Dok je izborni pobjednik izgleda, ankete pokazuju promjene u posljednjih nekoliko tjedana, nakon dužeg stabilnog perioda.

Popularnost stranke Braća Italije porasla je, dok PD-u pada.

Istovremeno je populistički Pokret pet zvijezda naklonjen ljevici pod vodstvom bivšeg premijera GIuseppea Contea, preskočio u tri zadnje ankete Ligu i postao treća najjača stranka.

Posljednja Ipsosova anketa koju je objavio dnevnik Corriere della Sera u petak pokazuje da stranka Braća Italije može računati na podršku 25, 1 posto birača, PD 20, 5 posto, Pokret pet zvijezda 14, 5 posto, a Liga 12, 5 posto birača.

Nakon godina unutarnjih sukoba, mnogi su analitičari predviđali skoro izumiranje Pokreta pet zvijezda, ali Conte je bivšoj prosvjednoj stranci dao jasniji ljevičarski identitet.

Sada ta stranka privlači glasače nauštrb PD-a.

Prema studiji Instituta Cattaneo, Pokret pet zvijezda bi dobio samo 28 mjesta u donjem domu, a 15 u Senatu.

Među značajnim strankama izvan koalicije desnog centra i koalicije lijevog centra, kako se službeno nazivaju ti savezi, centristička je stranka Akcija bivšeg poduzetnika Carla Calende koje na prelazi 7 posto po većini anketa.

Ta stranka može očekivati petnaestak zastupnika u Zastupničkom domu i četiri senatora, procjenjuje Institut Cattaneo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:42