IZBODEN RUSHDIE

Književni svijet u šoku: ‘Samo nekoliko sati prije napada molio me za pomoć oko smještaja za ukrajinske pisce‘

Najuspješniji autor horor romana Stephen King na Twitteru je objavio: ‘Nadam se da je Salman Rushdie dobro‘

Salman Rushdie 

 FRANK MAY/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Novinari, pisci i druge slavne osobe šokirani su i užasnuti nakon što je književnik Salman Rushdie (75) u petak napadnut na pozornici na Institutu Chautauqua u američkoj saveznoj državi New York, gdje je trebao održati predavanje.

Policija je izvijestila kako je Rushdie, koji je zadobio ubodnu ranu na vratu, helikopterom prevezen u bolnicu.

Stephen King na Twitteru je objavio: "Nadam se da je Salman Rushdie dobro".

Wajahat Ali, autor knjige "Go Back to Where You Came From" i kolumnist Daily Beasta, tvitao je: "Bio sam tamo prije 2 tjedna i držao govor. To je lijepo mjesto s fantastičnom, znatiželjnom i gostoljubivom zajednicom. Ovo je šokantno. Nadam se da Salman Rushdie nije ozlijeđen i da će se brzo oporaviti i zacijeliti. Kako odvratno. Bijesni ljudi koji žele kontrolirati svijet putem nasilja... Bojim se da će ovakvi primjeri samo nastaviti eskalirati s polarizacijom, dezinformacijama i ekstremizmom kojima svjedočimo".

Bivša demokratska predsjednička kandidatkinja i autorica Marianne Williamson objavila je: ""Molitve za Salmana Rushdieja", a guvernerka New Yorka, Kathy Hochul, zahvalila je državnoj policiji na brzoj reakciji i iznijela svoje mišljenje o Rushdieju sljedećim riječima:

"Naše misli su sa Salmanom i njegovim voljenima nakon ovog užasnog događaja. Naredila sam državnoj policiji da dodatno pomogne u istrazi".

Oglasio se i pisac Neil Gaiman napisavši na Twitteru: "Šokiran sam i uznemiren kad vidim da je moj prijatelj Salman Rushdie napadnut prije govora. On je dobar i briljantan čovjek i nadam se da je dobro", prenosi The Guardian.

Stravičan incident komentirali su i iz PEN-a America, neprofitne organizacije koja se zalaže za slobodu izražavanja putem književnosti.

"Šokirani smo i užasnuti zbog brutalnog i unaprijed smišljenog napada na našeg bivšeg predsjednika i nepokolebljivog saveznika, Salmana Rushdieja... Ne možemo se sjetiti niti jednog usporedivog incidenta, javnog nasilnog napada na književnog pisca na američkome tlu...

Samo nekoliko sati prije napada, u petak ujutro, Salman mi je poslao e-mail u kojemu me moli da mu pomognem oko smještaja za ukrajinske pisce kojima je potrebno sigurno utočište od ozbiljnih opasnosti s kojima su suočeni. Salman Rushdie je desetljećima bio na meti zbog svojih riječi, ali nikad nije ustuknuo niti posustao. Posvetio je svu svoju neumornu energiju pomaganju drugima koji su ranjivi i ugroženi", objavila je Suzanne Nossel, izvršna direktorica PEN-a America.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:50