NAPAD U NEW YORKU

‘Nemam dobre vijesti o Rushdieju. Na respiratoru je i ne može govoriti. Nažalost, mogao bi izgubiti jedno oko‘

Osim toga, živci u ruci su mu presječeni, a jetra mu je također izbodena i oštećena, stoji u priopćenju Andrewa Wylieja

Salman Rushdie

 Alfredo ESTRELLA/AFP

Nakon što je pisac Salman Rushdie u petak izboden na pozornici u državi New York, oglasio se njegov agent Andrew Wylie rekavši kako vijesti o zdravstvenom stanju slavnoga autora i književnika nisu dobre.

- Na respiratoru je i ne može govoriti. Nažalost, mogao bi izgubiti jedno oko. Osim toga, živci u ruci su mu presječeni, a jetra mu je također izbodena i oštećena - stoji u agentovu priopćenju, a prenosi BBC.

Rushdie je od islamističkih ekstremista godinama dobivao prijetnje smrću nakon što je 1988. objavio "Sotonske stihove".

Policija savezne države New York uhitila je osumnjičenika po imenu Hadi Matar (24) iz Fairviewa u New Jerseyju. On je istrčao na pozornicu i napao književnika u Institutu Chautauqua, gdje je Salman Rushdie trebao održati predavanje.

Još nije potvrđen motiv napada, a policija trenutačno čeka izdavanje naloga za pretragu ruksaka i elektroničkih uređaja pronađenih u centru.

Rushdie je u napadu uboden u vrat i abdomen. Helikopterom je prevezen u bolnicu u Erieju u Pennsylvaniji.

Voditelj programa koji je s njim bio na pozornici, Henry Reese, zadobio je lakšu ozljedu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu. Inače, Reese je suosnivač neprofitne organizacije koja pruža utočište piscima pod prijetnjom progona, a Rushdie je prijašnjih godina već držao predavanja u Institutu Chautauqua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:59