ZNANSTVENICI U PANICI

Klimatske promjene prijete opstanku svemirskog centra

 AFP

ORLANDO - Podizanje razine oceana zbog klimatskih promjena prijeti svemirskom centru Kennedy na Floridi, što bi moglo dovesti u pitanje tamošnje operacije u budućnosti, kazali su u petak znanstvenici.

"Postoje razlozi za nervozu jer je problem vrlo očit", rekao je Peter Adams, profesor geologije na Sveučilištu na Floridi.

On i kolege objavili su rezultate svojih istraživanja upravo na dan kada je iz tog centra na uspješan prvi let poslana američka bespilotna svemirska kapsula Orion koja bi trebala utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars. Letjelica je nakon četiri i pol sata po planu pala u ocean.

Nancy Bray, direktorica operacija svemirskog centra Kennedy rekla je: "Smatramo hitnim pitanjem podizanje razine mora i klimatske promjene".

Dodala je da NASA-ini planovi uključuju "isplanirano povlačenje" u kojem bi ona premjestila infrastrukturu, moguće čak i lansirne rampe ako bi bilo potrebno.

Ranije američko istraživanje navelo je da bi se obalne zajednice na Floridi mogle suočiti s podizanjem razine mora od 60 centimetara do 2060.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 00:47