KLIMATSKE PROMJENE

'NIKADA NISMO BILI BLIŽE APOKALIPSI' Znanstvenici uputili dramatičan apel svjetskim vođama

 NASA

Nikada nismo bili bliže kraju svijeta! - dramatičan je apel znanstvenika koji su se okupili ispred sata koji simbolično odbrojava do Sudnjeg dana. Kazaljke su postavljene na tri minute do 12 što bi trebalo biti upozorenje da je globalna katastrofa vrlo blizu. Micanje kazaljki je i apel svjetskim vođama da se nešto poduzme na tom pitanju.

- Glavni svjetski problemi su klimatske promjene i nuklearno oružje. Te dvije stvari predstavljaju izvanredne i neosporne prijetnje za čovječanstvo - rekla je Kennette Benedict u ime 17 znanstvenika koji su se okupili u Chicagu, prenosi Independent. Da njezine riječi nisu puka naklapanja potvrđuje činjenica da team koji je postavio taj sat ima 17 Nobelovih nagrada.

- Svjetskim vođama glavni zadatak trebao bi biti očuvanje čovječanstva, ali oni ne rade ništa po tom pitanju. Ili nisu dovoljno brzi... Klimatske promjene će naštetiti milijunima ljudi, a promjene u ekološkom sustavu ne treba ni spominjati - rekao je Richard Somerville

- Nadali smo se da će nakon zvašteka Hladnoga rata problem s nuklearnim oružjem biti gotov. Međutim, naš optimizam je potpuno splasnuo zadnjih godina.

Simbolični sat koji odbrojava do kraja čovječanstva postavljen je 1947. godine, nakon Drugog svjetskog rata i bacanja atomsih bombi na Hiroshimu i Nagasaki. Kazaljke su tada bile postavljene na 7 minuta do 12, a eto, 67 godina poslije sada smo samo tri minute do pomoći....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 06:25