NAPETOST NA ISTOKU

Kina sve ozbiljnije prijeti, panika raste: ‘Ne okrećite glavu, pogledajte samo što se dogodilo s Ukrajinom!‘

Kina se "vrlo ozbiljno priprema za mogućnost invazije na Tajvan", rekao je Yui

Tajvanski vojnici na vojnoj vježbi

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Novi glavni tajvanski diplomat u Sjedinjenim Državama, Alexander Tah-ray Yui, pozvao je SAD i Europu da "ne okreću glavu" pred potencijalnom kineskom invazijom na otok, piše Politico.

“Najbolja obrana, najbolja pomoć koju možete učiniti za Tajvan je aktivno, otvoreno izražavanje vaše odlučnosti da nećete prihvatiti kinesku agresiju na Tajvan”, rekao je Yui za intervjuu za Politicov Power Play podcast, apelirajući protiv “stajanja sa strane ili gledanja na drugu stranu ako ova agresija počne.”

Kina se "vrlo ozbiljno priprema za mogućnost invazije na Tajvan", rekao je Yui, zbog čega Tajvan "povećava svoje obrambene kapacitete" kako bi se "suočio sa svim mogućim agresijama u budućnosti."

Yui je povukao paralelu s ruskom invazijom na Ukrajinu, za koju je rekao da je "moguće ogledalo Tajvanu" jer se također "suočio s potencijalnim napadom mnogo veće zemlje" i jednako nastoji ojačati svoju obranu - kao što je Ukrajina učinila nakon što je Kremlj nezakonito anektirao Krim i dijelove istočnog Donbasa 2014. godine.

"Dakle, prijetnje postoje, a mi želimo sačuvati svoj način života", rekao je Yui. “Želimo sačuvati našu demokraciju. Želimo sačuvati slobodu i branit ćemo je”, dodao je.

Tajvan se također priprema za nadolazeće predsjedničke izbore 13. siječnja, a tajvanski dužnosnici upozorili su da bi Kina mogla pokušati utjecati na rezultate, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:29