REKORDNI TOPLINSKI VAL

Kina se protiv suše bori i lansiranjem raketa: Pogledajte kako žele izazvati kišu

Vlasti pokušavaju izazvati oborine u dijelovima središnje i jugozapadne Kine u uvjetima velike suše i rekordnog toplinskog vala

‘Cloud seeding‘ pomoću raketa u Kini

 Zhejiang Daily/Imaginechina Via Afp

Rijeka Yangtze, najduži plovni put u Aziji, sada je - kao i neke velike europske rijeke - na rekordno niskim razinama. Na nekim dijelovima riječnog toka palo je manje od polovice uobičajene količine oborina.

Razine akumulacija hidroelektrana trenutačno su niže za čak polovicu od uobičajenog u mnogim provincijama, kažu dužnosnici, kako prenosi BBC. U isto vrijeme, porast potražnje za klimatizacijskim uređajima i potrebe klimatizacije dovodi do velikog pritiska na elektroenergetske kompanije.

Dvomjesečni toplinski val najdulji je ikada zabilježen u Kini, objavio je Nacionalni klimatski centar.

Provincije oko rijeke Yangtze pogođene sušom okrenule su se operacijama tzv. ‘cloud seedinga‘, odnosno zasijavanja oblaka (vrsta modifikacije vremena koja ima za cilj promijeniti količinu ili vrstu oborina koje padaju iz oblaka, raspršivanjem tvari u zrak koje mijenjaju mikrofizičke procese unutar oblaka kako bi se izazvale oborine), a u provinciji Hubei i nizu drugih lansirali su rakete koje nose kemikalije u atmosferu upravo s tim ciljem, kako navode lokalni mediji.

U međuvremenu su temperature u Sichuanu i susjednim provincijama premašile 40 stupnjeva Celzija, zbog čega je od vladinih ureda u Sichuanu zatraženo da održavaju razinu klimatizacije na temperaturi ne nižoj od 26 stupnjeva, prenosi agencija Reuters list Sichuan Daily.

Radnici su također zamoljeni da koriste stubišta radije nego dizala, gdje god je to moguće.

Milijuni stanovnika pogođeni su i nestankom struje u toj provinciji. U gradu Dazhou, u kojem živi oko 5,4 milijuna ljudi, redukcije struje traju i do tri sata, javljaju lokalni mediji.

Mediji navode da su tvornice u pokrajini bile prisiljene smanjiti proizvodnju ili prekinuti rad, kao dio hitnih mjera za preusmjeravanje opskrbe električnom energijom kućanstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:12