RIJEKA JANGCE

Kina poduzima mjere za ublažavanje suše dok se rekordni toplinski val nastavlja

Najveća kineska hidroelektrana će povećati ispuštanje vode za 500 milijuna kubičnih metara u sljedećih 10 dana
 Rao Guojun/Newscom/Profimedia/Rao Guojun/Newscom/Profimedia

Kina poduzima hitne mjere kako bi dovela više vode u slijev rijeke Jangce pogođen sušom, raspoređujući sredstva za pomoć, ‘sijući‘ oblake i razvijanjem novih izvora opskrbe, dok rekordno jaki toplinski val oštećuje usjeve i pogađa stoku.

Ministarstvo vodnih resursa obavijestilo je u srijedu suša u cijelom slijevu rijeke Jangce "nepovoljno utječe na sigurnost pitke vode za ruralno stanovništvo i stoku, te na rast usjeva".

Pozvalo je regije da naprave točne procjene situacije u područja pogođenim sušama i da osmisle planove za održavanje zaliha vode, uključujući privremeni prijenos vode, razvoj novih izvora i proširenje mreže cjevovoda.

Kako bi se potaknula nizvodna opskrba najveća kineska hidroelektrana Tri klanca također će povećati ispuštanje vode za 500 milijuna kubičnih metara u sljedećih 10 dana, rečeno je u utorak.

image
Rao Guojun/Newscom/Profimedia/Rao Guojun/Newscom/Profimedia

Dio stoke iz područja pogođenih sušom privremeno je preseljen u druge regije, priopćilo je ranije ovog tjedna ministarstvo financija.

U srijedu je pokrajina Hubei u središnjoj Kini postala posljednja koja je predstavila opsežan program utjecaja na vremenske uvjete, raspoređivanjem zrakoplova koji će ispaljivati šipke srebrnog jodida u oblake kako bi izazvali kišu.

Neke regije oko Jangcea također su pokrenule programe "sijanja oblaka".

Toplinski val u Kini sada traje 64 dana, što ga čini najduljim od početka potpunih mjerenja 1961. godine, objavili su u srijedu državni mediji pozivajući se na podatke Nacionalnog klimatskog centra.

Broj meteoroloških postaja koje bilježe temperaturu od minimalno 40 stupnjeva Celzijevih dosegao je 262, što je ujedno i najveći broj.

image
Rao Guojun/Newscom/Profimedia/Rao Guojun/Newscom/Profimedia

Osam ih je zabilježilo temperaturu od 44 Celzijeva stupnja.

Postojano visoke temperature nastavit će se u Sečuanskom bazenu i velikim dijelovima središnje Kine do 26. kolovoza, prognoziraju kineske vlasti.

"Poseban slučaj" visokog tlaka iz suptropskog područja zapadnog Pacifika vjerojatno je uzrok ekstremne vrućine, rekao je Cai Wenju, istraživanje klime s CSIRO-a, australskog nacionalnog instituta za znanstveno istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:16