PROSVJED NA TIANANMENU

Kina odgovorila SAD-u: Blinkenovo priopćenje predstavlja uplitanje u naše unutrašnje poslove

Desetljeća nakon gušenja prosvjeda obitelji žrtava od čelnika zemlje još uvijek zahtijevaju da priznaju istinu vezanu uz masakr
 Isaac Lawrence/AFP

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u petak da Kina odbacuje komentare američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena o godišnjici masakra na pekinškom Trgu Tiananmen kao "miješanje u unutarnje poslove".

"Blinkenovo priopćenje predstavlja uplitanje u kineske unutrašnje poslove", rekao je Wang na redovnoj konferenciji za medije.

"Četvrtog lipnja je 32. godišnjica krvavog gušenja prosvjeda koje je provela Narodna Republika Kina na trgu Tiananmen, usmrtivši tisuće prosvjednika koji su samo pozivali da se njihova prava i slobode poštuju. Ljudska prava su univerzalna, a sve vlade ih moraju štititi i promicati", objavio je državni tajnik Blinken na Twitteru.

Na današnji dan navršava se 32 godine od nasilnog slamanja masovnih prodemokratskih prosvjeda na pekinškom Trgu Tiananmen, koje je u krvi ugušila kineska vojska usmrtivši nekoliko stotina ljudi. Desetljeća nakon brutalnog gušenja prosvjeda obitelji žrtava od čelnika zemlje još uvijek zahtijevaju da priznaju istinu vezanu uz masakr.

Rođaci koji su povezani mrežom "Majke Tiananmena" zahtijevaju "istinu, kompenzaciju i odgovornost", navodi se u otvorenom pismu koje je u petak objavila organizacija Human Rights in China (HRiC) obilježavajući godišnjicu ovog događaja.

"Trideset i dvije godine kasnije, i dalje ne vidimo nikakvih službenih pokušaja da se razotkriju informacije o krvoproliću, a ubojstva iz lipnja 1989. godine ostaju tabu za vladu", navodi u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15