DVA NOBELOVCA

Kina: Obama je prekršio stav Amerike o Tibetu

Bijela kuća je pokušala na svaki način umanjiti javni odjek, ali nije željela odustati od susreta
 SIPA

BOSTON - Dolazak Dalaj-lame u Bijelu kuću u četvrtak je bio diskretan, tretiran kao “privatni posjet”. Iako ga je predsjednik Barack Obama primio srdačno i razgovarao s njim više od sat vremena, to nije bilo u Ovalnom uredu već u nižerangiranom Uredu za mape i bez zajedničkih izjava. Nedostatak svake uobičajene ceremonije bio je, zapravo, neko srednje rješenje kojem se priklonio SAD - između službenog prijema budističkog svećenik i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1989. godine i nedavnog upozorenja Kine da će svaki susret s njim smatrati miješanjem u unutarnje stvari, odnosno svoj suverenitet nad Tibetom.

Kratko pismeno priopćenje Bijele kuće diplomatski je priznalo to stanje, rekavši da je “predsjednik izrazio jaku podršku očuvanju jedinstvenog tibetanskog religijskog, kulturnog i jezičnog identiteta i zaštiti ljudskih prava Tibetanaca u Narodnoj Republici Kini”. Bosonog, u snijegom pokrivenom vrtu Bijele kuće, Dalaj-lama je kratko rekao novinarima pri odlasku da je uvijek cijenio SAD, “ne zbog bogatstva, već kao šampiona demokracije, slobode i ljudskih vrijednosti.”

Podrška nezavisnosti

No, i ovako diskretna prilika navela je glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova da izjavi da je posjet “kršenje stava američke vlade da je Tibet dio Kine i da ne podržava njegovu nezavisnost”. Želeći izbjeći ovakve konfrontacije, Obama je već odbio primiti Dalaj-lamu pri njegovu posjetu Washingtonu prošle jeseni, smatrajući to neprikladnim prije putovanja u Kinu.

Analitičari već primjećuju da Kina jačanjem ekonomije u posljednje vrijeme sve oštrije pokazuje zube SAD-u, čiji je i glavni bankar (posjeduje njegove obveznice u vrijednosti od oko 780 milijardi dolara). Pitanja Tibeta i posebice Tajvana, kojem je SAD nedavno prodao oružje u vrijednosti od šest milijardi dolara, navode se kao glavni izvori sve dubljih napetosti, a kao znak kineskog suprotstavljanja ocjenjuje se i nedavni cyber napad na Google u Kini. No, svi se slažu da će sljedeći pravi test odnosa biti rasprava o Iranskom nuklearnom programu u Vijeću sigurnosti UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:54