RUSKO SUPERORUŽJE

Kaspijski monstrum leži napušten u bazi

Nekadašnje najtajnije sovjetsko ofenzivno oružje našlo se na udaru fotografa amatera

MOSKVA - U jeku hladnog rata krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je blokovska utrka u naoružanju dostigla svoj vrhunac, u tajnim vojnim laboratorijima u nepreglednim sovjetskim pustopoljinama tim stručnjaka oko konstruktora Vasilija Kiriloviha osmislio je brod zrakoplov Lun 903, čudovište teško 400 tona koje je na sebi nosilo 6 dalekometnih raketa SS-N-22 Sunburn.

Čudo ratne tehnike razvijalo se punih pet godina, a 1985. je izvršen i prvi probni let na tajnoj lokaciji ponad Kaspijskog jezera.

Oduševljeni stratezi

Komunistički vojni stratezi bili su oduševljeni - takvo što nije bilo u naoružanju NATO-a, zadovoljno su se tapšali po pozamašnim trbusima.

To je Varšavskom paktu trebalo dati prednost na moru jer leteći brod monstrum s raketama na sebi mogao bi uništiti svaki američki ploveći objekt, kako je stajalo u tajnoj, ali jednostavno pisanoj brošuri poslanoj dementnim komunističkim šefovima u Kremlj.

Otac perestrojke stao je na kraj utrci u naoružanju koja je toliko iscrpila SSSR da je jednostavno propao i raspao se.

Napraviti kaspijskog plovećeg letećeg i plovećeg monstruma nije im bio problem, ali dati narodu pristojan TV bilo je već jako zahtjevno.

Danas taj spomenik boljševičkoj megalomaniji i hladnom ratu trune u napuštenoj vojnoj bazi na obalama Kaspijskog jezera, zaboravljen i napušten kao spomenik jednom vremenu i gluposti sovjetskih generala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:14