SIMBOLIKA U VARŠAVI

‘Kao rock zvijezda‘: Biden plesao, puštao se Coldplay, izravno se obratio Rusima, ali i Putinu...

Govor u predsjedničkoj palači u Varšavi bio je osmišljen kako bi uvjerio Ukrajinu da podrška neće posustati

Joe Biden i Vladimir Putin

 AFP

Ako je Ukrajina tražila još više dokaza da SAD čvrsto stoji iza njezinih obrambenih napora, Joe Biden ih je večeras iznio, javlja Telegraph.

"Sloboda" je bila pjesma uz koju je izašao, a "sloboda" je bila riječ koju je upotrijebio više puta.

Govor u predsjedničkoj palači u Varšavi bio je osmišljen kako bi uvjerio Ukrajinu da podrška neće posustati. Ali poslužio je i kao poruka Vladimiru Putinu i građanima Rusije, kojima se izravno obratio.

“Ovaj rat nikada nije bio nužan”, rekao je. "Zapad ne planira napasti Rusiju kao što je danas rekao Putin. Milijuni ruskih građana koji samo žele živjeti u miru sa svojim susjedima nisu neprijatelji", rekao je Biden

Joea Bidena suočili su s kritikama jer je u Europi dok problemi rastu u SAD-u, ali 80-godišnjak je bio najudobniji angažirajući se u stranoj diplomaciji i izdajući poklič okupljanja sa svoje moćne propovjedaonice.

Poruka Rusiji i Ukrajini bila je jasna: "Ne bi trebalo biti sumnje: naša podrška Ukrajini neće posustati, NATO se neće podijeliti i nećemo se umoriti."

Plešući na pozornici uz pjesmu Freedom norveškog DJ-a Kygoa, Joeu Bidenu je u Varšavi priređena dobrodošlica poput nekoj rock zvijezdi, ističe pak Sky News.

Bidenova administracija poručila je kako govor predsjednika SAD-a nije bio "direktan sukob" s govorom Vladimira Putina, ali jasna podjela između ta dva obraćanja nije prošla nezapaženo.

image

Vladimir Putin u Moskvi

Ramil Sitdikov/Afp
image

Vladimir Putin u Moskvi

Ramil Sitdikov/Afp
image

Vladimir Putin u Moskvi

Maksim Blinov/Afp
image

Vladimir Putin u Moskvi

Pavel Bednyakov/Afp

Podsjetimo, dvosatno obraćanje gospodina Putina održalo se pred Federalnom skupštinom (zastupnicima oba doma parlamenta) u Moskvi, a prekidalo ga je samo povremeni pljesak političara.

Američki predsjednik odlučio se za drugačiji pristup - izlaskom na pozornicu u središtu Varšave i pred mnoštvo ljudi koji su mahali poljskim, američkim i ukrajinskim zastavama.

image

Joe Biden u Varšavi

Wojtek Radwanski/Afp
image

Joe Biden u Varšavi

Mandel Ngan/Afp
image

Joe Biden u Varšavi

Mandel Ngan/Afp

Nakon što je predsjednik Joe Biden završio svoje obraćanje, puštena je pjesma "A Sky Full of Stars" grupe Coldplay, a velika skupina djece koja su mahala ukrajinskim i američkim zastavama izašla je i okružila ga. Iz Bijele kuće naveli su da su "osoblje veleposlanstva i djeca" bili pozvani na Bidenov govor, ali nije jasno jesu li to bila djeca koja su i izašla na pozornicu nakon njegova govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:41