COLDPLAY UZVRAĆA UDARAC

Nakon što je slavnu britansku četvorku menadžer tužio za 10 milijuna £, oni na sudu zahtjevaju vrtoglavu odštetu

U svojoj tužbi bend optužuje Davea Holmesa da je pogriješio u planiranju turneje koja je trebala donijeti ogroman novac i bacio ih u dugove

Coldplay

 Ohpix.com/Kadena/Profimedia/Ohpix.com/kadena/profimedia

Coldplay se našao u središtu kraljevske bitke sa svojim bivšim menadžerom, kojeg je bend Chrisa Martina tužio za 14 milijuna funti nakon što je on njih ljetos pak tužio za 10 milijuna funti, stoji u dokumentima londonskog Visokog suda. Britanska četvorka pokrenula je parnicu u Londonu protiv Davea Holmesa, koji im je u kolovozu učinio isto nakon dva desetljeća zajedničkog rada.

Naime, Holmes je radio za bend više od 22 godine dok nije otpušten 2022. Tvrdi da ga je grupa "izdala" i da mu duguje 10 milijuna funti neisplaćenih plaća. Sada su Coldplay uzvratili vlastitom tužbom, optužujući Holmesa da je pogriješio u planiranju i uvjetima svjetske turneje ‘Music of the Spheres‘ koja je trebala donijeti ogroman novac. Britanska skupina protuzahtijeva 14 milijuna funti odštete jer Holmes "nije uspio adekvatno nadzirati i kontrolirati proračun turneje u svakom trenutku", stoji u dokumentima Visokog suda u koje je The Times imao uvid. Također tvrde da je kredit od 30 milijuna dolara koji je osigurao od koncertne kuće Live Nation možda preokrenuo pregovore u korist promotora, što je dovelo do milijunske izgubljene zarade, a njihova je turneja, zbog Holmesa, pretrpjela spiralne troškove. Odvjetnici benda naglašavaju "da je gospodin Holmes pokazao razumnu brigu i vještinu u izvršavanju svojih obveza", bend nikada ne bi nagomilao troškove troškove od najmanje 17,5 milijuna funti.

Navedeni primjeri uključuju "16 stupova za pozornicu rađenih po narudžbi" za rasvjetu i video koji koštaju 10,6 milijuna eura, a koji su postali preskupi za korištenje. Dokumenti također optužuju Holmesa da je odobrio kupnju 9,7 milijuna dolara vrijednog ‘vizualnog projekta poznatog kao Jet Screen‘ koji je bio prevelik i korišten je za samo deset koncerata u Buenos Airesu na svjetskoj turneji od 165 koncerata. Coldplay uz to kažu da je Holmes iskoristio ‘svoj položaj‘ kako bi osigurao 30 milijuna dolara zajmova po povoljnim cijenama od koncertnog promotora Live Nationa.

image

Chris Martin

Mads Claus Rasmussen/Afp/Profimedia/Mads Claus Rasmussen/afp/profimedia

"Po (našim) saznanjima, g. Holmes koristio je novac dobiven ugovorima o zajmu za financiranje pothvata izgradnje nekretnina u ili oko Vancouvera u Kanadi. Mora se zaključiti da je g. Holmes samo mogao dobiti zajmove u ukupnom iznosu od 30 milijuna dolara uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 2,72 posto od Live Nationa zahvaljujući svojoj poziciji menadžera Coldplaya", kaže bend u svojoj prijavi.

Iz Live Nationa su u izjavi za The Times naglasili da "imaju jaku i dugotrajnu vezu s Coldplayem", dodajući: "Svi dosadašnji poslovi s njihovim menadžerskim timom smatrali su se produžetkom ovog odnosa". A u Coldplayu vjeruju da je ovaj dogovor možda doveo do loših odluka o njihovoj turneji Music of the Spheres, koju je Holmes dogovorio s Live Nationom. Holmes je imao "osobni interes u održavanju najboljih mogućih odnosa s Live Nationom kako bi osigurao da ima utjecaj u slučaju da zahtijeva bilo kakav oblik popustljivosti u vezi s uvjetima posudbe", tvrdi Coldplay.

Daveu Holmesu je bend, kako tvrdi u pravnom podnesku, pristao produžiti ugovor kako bi im pomogao s njihovim desetim i jedanaestim albumom, a uz to je započeo i pripreme za njihove turneje 2024. - 2025. Nakon toga su, nadalje stoji, frontmen Chris Martin, gitarist Jonny Buckland, basist Guy Berryman, bubnjar Will Champion kazali da nikada nisu pristali na produženi ugovor i da mu odbijaju platiti za rad kojim je doprinjeo na albumu i pripremama za turneju. Dugogodišnji menadžer tada se obratio britanskom Visokom sudu tražeći da bend plati provizije na koje je imao pravo, kako je navedeno u ugovoru, i pokrije "gubitak i štetu jednaku dobiti" koju bi on ostvario, kao i sve na što ima pravo iz prethodnih ugovora. Holmes zahtijeva i da mu Coldplay, koji je postao jedan od najprodavanijih bendova svih vremena, potvrdi ugovor za 10. i 11. album.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:16