MJERE PREMIJERA VUČIĆA

KAKO SRBIJA KRPA RUPU U PRORAČUNU Za 10% režu penzije i javne plaće veće od 1600 kuna

Paket reformi obuhvaća i smanjivanje broja zaposlenih u javnoj upravi, manje dotacije gubitašima i rat sivoj ekonomiji
 Alen Šalkić/CROPIX

Oko milijun umirovljenika i 113.000 zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji živi od mirovina i plaća manjih od 25.000 dinara ili 1600 kuna. Oni će jedini ostati pošteđeni od desetpostotnog smanjenja plaća i mirovina na koje se odlučila vlada Srbije u pokušaju da pokrpa veći dio proračunske rupe od 700 milijuna eura.

Vlada poduzima najhrabriji politički potez u novijoj povijesti Srbije, istaknuo je premijer Aleksandar Vučić, poručivši kako mu je cilj da 2016. Srbija bude uspješna zemlja s gospodarskim rastom.

Vučić već mjesecima najavljuje bolne rezove kako bi se smanjio golemi deficit, no dosad se nije usudio s riječi prijeći na djela. “Kakve god reforme pokušate provesti na Balkanu, bez obzira na to je li riječ o Srbiji, BiH ili Hrvatskoj, to je gore od pakla”, požalio se u intervjuu američkim novinarima ovoga ljeta.

Poticanje ulaganja

Nove mjere iznimno popularni srpski premijer objavio je u četvrtak navečer, obraćajući se direktno građanima preko državne televizije RTS. Iz Bruxellesa su odmah poručili da EU pozdravlja napore srpske vlade za provedbu strukturalnih reformi kako bi se osigurali rast i konkurentnost, a među prvima je srpskoj vladi čestitao hrvatski veleposlanik Gordan Markotić.

- Takvi rezovi nisu ugodni. Ja to uspoređujem s djetetom kad treba popiti sirup. Njemu je to grozno. Ali, onda zažmiriš i popiješ jer ti je kasnije bolje. Tako je i s ovim ekonomskim mjerama - komentirao je Markotić za agenciju Tanjug.

Plaće i dio mirovina smanjit će se za deset posto, objavio je Vučić, iako su stručnjaci Fiskalnog vijeća prošli tjedan upozorili da je nužno smanjenje od barem 15 posto, inače će se već početkom iduće godine morati ići na nove rezove.

- Trudili smo se pronaći varijantu kojom bismo zaštitili najsiromašnije - rekao je premijer Srbije. Sa 15 posto rezanja, koje predlaže Fiskalno vijeće, uštedjelo bi se 800 milijuna, a sad se procjenjuje da će ušteda biti dvostruko manja. Novi reformski paket srpske vlade obuhvaća smanjivanje broja zaposlenih u javnoj upravi, borbu protiv sive ekonomije, smanjivanje dotacija državnim gubitašima i poticanje ulaganja.

- Rekao sam investitorima da će, koliko god dobili u zemljama regije, kod nas dobiti dinar više. Nitko nam neće doći na lijepe oči - objasnio je Vučić važnost poticanja ulaganja. Sve te mjere zajedno iduće bi godine trebale donijeti uštedu od 700 milijuna eura.

Krizni porez

Plaće u javnom sektoru veće od 25.000 dinara bile bi smanjene za 10 ili 10,5 posto. Najviše će biti smanjene onima s plaćom većom od 100.000 dinara ili 6450 kuna. Takvih ima 31.167, objavio je Vučić, ali nije rekao koliko će njima plaća biti smanjena. Od početka godine dobivali su plaću umanjenu za 20 posto zbog kriznog poreza. Postavljajući granicu iznad 25.000 dinara, Vučić je od smanjenja izuzeo čak 60,2 posto umirovljenika koji primaju niže mirovine. Mirovine iznad te granice od 1600 kuna progresivno bi se smanjivale: one veće od 30.000 smanjile bi se za 3,1 posto, one od 35.000 za 6,2 posto, a ona šačica s penzijama većim od 100.000 dinara ostala bi sa 15 ili 16 posto umanjenja.

Vučić je demantirao opoziciju koja tvrdi da je Srbija na korak do bankrota, ističući kako je Srbija miljama daleko od toga, zahvaljujući i novim mjerama i ranije usvojenim izmjenama zakona o radu, privatizaciji i stečaju. Građani ne moraju brinuti, Srbija je likvidna, istaknuo je, imamo novca do travnja bez zaduživanja!

Kupovanje budućnosti

- Mi bismo mogli nastaviti ovako još godinama, i to propadanje bi trajalo godinama. To ne želimo. Ne kupujem ničije glasove, nikome se ne udvaram. Kupujem budućnost za našu djecu - rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Za golemi deficit optužio je opoziciju, odnosno bivšu vlast Borisa Tadića, rekavši da se na osnovi njihova nerealnog povećanja plaća i penzija 2007. i 2008. godišnje troši 450 milijuna eura više ili ukupno 6,5 milijardi.

Komentar Mladena Plešea:

Srbija je kao i Hrvatska u tako dubokoj krizi da je štednja neizbježna, ali ne i jedini lijek

Kad god pokušavate provesti bilo kakve reforme, bez obzira odnosi li se to na Srbiju, Hrvatsku ili Bosnu, to je gore od pakla - izjavio je nakon pobjede na izborima predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić. Nakon što je Vučić ponovio da je Srbija ekonomski oboljela zemlja, da ima jedan od najvećih fiskalnih deficita u Europi te da su reforme teške jer su se odgađale desetljećima, uveo je, među ostalim, porez od 10 posto za sve plaće iznad 230 eura, a mirovine iznad 300 eura past će za 6,2 posto.

Do sada takve mjere štednje nisu imale previše učinka jer se, zbog smanjene potražnje, kriza nastavila produbljivati. No problem je što je Srbija, kao i Hrvatska, u tako dubokoj krizi da je štednja neizbježna premda, dakako, nije i jedini lijek. Kako je do sada najveći teret rezanja troškova padao na leđa nižih i srednjih slojeva, ušteđeno je premalo novca pa je učinak mjera bio slab.

Istodobno, u državama liberalnog kapitalizma, u Srbiji i Hrvatskoj također, bogati su bili pošteđeni dodatnih poreznih opterećenja. Što pokazuje svota od 174 milijarde kuna koju su u godinama krize uštedjeli hrvatski građani.

Dok se, dakle, zbog štednje siromaštvo povećava, dotle se bogatstvo privilegiranih slojeva i financijskih korporacija umnaža. Stoga je nužno uvesti progresivne poreze za bogate te porez na imovinu, jer bez toga mjere štednje neće dati očekivane rezultate, a broj siromašnih nastavit će rasti.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:42