NAPETO NA POLUOTOKU

Južna Koreja ispalila hice upozorenja prema brodu Sjevera koji je prešao granicu

‘Naša vojska zadržava odlučan bojni položaj dok prati kretanje neprijatelja u pripremi za potencijalne provokacije‘, objavili su

Ilustracija

 Jung Yeon-je/Afp

Južna Koreja ispalila je hice upozorenja prema sjevernokorejskom brodu koji je u subotu prešao morsku granicu, priopćila je južnokorejska vojska dan nakon incidenta koji se dogodio usred novih napetosti oko sjevernokorejskih raketnih proba.

Južnokorejski združeni stožer (JCS) rekao je da su ispaljeni hici upozorenja i emitirana upozorenja kako bi protjerali sjevernokorejski patrolni brod koji je probio sjevernu graničnu liniju (NLL), de facto morsku granicu, oko 11:00 sati u subotu (02:00 GMT).

"Naša vojska zadržava odlučan bojni položaj dok prati kretanje neprijatelja u pripremi za potencijalne provokacije u vezi s kršenjem NLL-a od strane sjevernokorejskih patrolnih brodova", priopćio je JCS u nedjelju.

Tijekom operacija, južnokorejski patrolni brod došao je u "manji kontakt" s obližnjim kineskim ribarskim brodom zbog loše vidljivosti, što nije rezultiralo sigurnosnim problemima, ali su članovi južnokorejske posade lakše ozlijeđeni, dodao je JCS.

Upad Sjevera uslijedio je u trenutku kada su se napetosti rasplamsale oko pojačanih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje posljednjih tjedana, uključujući testiranje novog interkontinentalnog balističkog projektila na kruto gorivo u petak za koji stručnjaci kažu da bi olakšao lansiranje projektila bez upozorenja.

Od 1990-ih Pjongjang je osporavao NLL - sastavljen na kraju Korejskog rata od 1950-53 - tvrdeći da bi trebao biti puno južnije.

Prošlog listopada dvije Koreje razmijenile su hice upozorenja u zapadnim vodama, optužujući jedna drugu za kršenje morske granice u području gdje je često dolazilo do sukoba.

Pjongjang je zaprijetio vojnom akcijom dok Južna Koreja i američke snage provode godišnje proljetne vježbe od ožujka, nazivajući ih probom za nuklearni rat.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ovaj je tjedan naredio jačanje odvraćanja od rata na "praktičniji i ofenzivniji" način kako bi se suprotstavio onome što je izolirana zemlja nazvala potezima agresije Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Seul i Washington kažu da su njihove vježbe obrambene i usmjerene na odvraćanje Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:52