SILUJU, IZGLADNJUJU

Svjedok kaže da se stanje u zatvorima Sjeverne Koreje popravilo: više se ne mora hodati ‘četveronoške‘

Jedna bivša zatvorenica ispričala je da su je držali zatvorenu i hranili kao životinju

Ilustracija

 Chris White/Imp Features/Profimedia/Chris White/imp Features/profimedia

Osobe koje su iskusile horor sjeverno-korejskog zatvorskog sustava redovito su bile silovane, izgladnjivane te podvrgnute prisilnom radu, no dobar dio njih uopće nije bio svjestan da su mučeni, prenosi Business Insider nakon što je CNN objavio ispovijest bivšeg zatvorenika koji je u nekoliko navrata završio u zatvoru u Sjevernoj Koreji, a u međuvremenu uspio pobjeći iz zemlje.

Anoniman sugovornik CNN-u je ispričao kako su se posljednji put kad je boravio u zatvoru uvjeti ipak malo popravili što je ilustrirao na šokantnom primjeru - više nije bio primoran s ostalim zatvorenicima hodati na rukama i nogama već je smio ustati, sve dok gornji dio tijela drži pognut pod kutom od 90 stupnjeva.

"Nakon 2017. dopustili su nam da hodamo na nogama", ispričao je dodavši još nekoliko primjera. Do te godine, naime, u jednoj sobi bez grijanja boravilo bi po pet osoba, a u novije doba počeli su dobivati deke, kao i tri obroka dnevno umjesto siromašnih porcija povrća koje su dobivali ranije.

Ipak, bivši zatvorenik priznao je kako je svjedočio silovanju ženskih zarobljenica te da je jednom prilikom, zato što je prigovarao, bio i gadno pretučen.

Kim Jiwon iz sjeverno-korejske neprofitne udruge Future za televiziju je kazao kako većina zatvorenika uopće nema svijest o tome da ih se u zatvoru muči i ponižava već su uvjereni kako su loše osobe koje su zbog toga kažnjene.

Jedna je pak bivša zatvorenica ispričala da su je držali zatvorenu i hranili kao životinju i da je smatralo da bi bilo bolje da je umrla nego da tako živi.

Ispovijesti bivših zatvorenika do medija su stigli upravo zahvaljujući udruzi Future i odluci UN-a da napravi komisiju koja će ispitati odgovornost sjeverno-korejske Vlade za nepoštivanje ljudskih prava. Jedna od sugovornica iz tog reporta bila je tada 30-godišnja žena uhićena u Kini koja je tijekom boravka u pritvoru bila natjerana na pobačaj.

Šokirala je i ispovijest zatvorenika kojemu je bila uskraćivana hrana pa je jeo insekte, često žohare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:08