ŠKOLSKA MODA

'JESTE LI VI NORMALNI, PA TO JE SKUPLJE OD ODIJELA!?' Škola naručila Armanijeve uniforme, roditelji podivljali kad su čuli koliko će sve to koštati

 
 Profimedia, Alamy

Jedna državna škola iz Tokija šokirala je roditelje svojih učenika nakon što je donijela odluku da svi učenici moraju nositi školske uniforme koje je dizajnirala modna kuća Giorgia Armanija.

Osnovna škola Taimei je smještena u Ginzi, luksuznom dijelu Tokija, a svoju odluku je pojasnila željom da svi učenici nose uniforme koje će odražavati status škole. No roditelji nisu bili oduševljeni idejom jer svaka unifroma košta čak 80.000 jena, odnosno 730 dolara.

'Iznenađen sam. Pa zašto je škola odabrala tako skupi i luksuzni brend? Ipak se radi o državnoj školi', požalio se medijima jedan roditelj.

Iako uniforme u japanskim školama tehnički nisu obavezne, gotovo sve škole ih imaju kako bi se kod djece razvio osjećaj pripadnosti školi i školskog identiteta.

Roditelji su zabrinuti da bi ono dijete čiji roditelji ne mogu platiti skupu uniformu, bilo izvrgnuto vršnjačkom nasilju.

'Čuo sam da su školske uniforme izumljene kako bi se spriječila diskriminacija djece iz siromašnijih obitelji. No ovo je upravo suprotno', rekao je jedan roditelj na Twitteru.

Vijest o skupocjenim školskim uniformama stigla je i do japanskog parlamenta. Zastupnik iz Stranke nade, Manabu Terada, rekao je kako je suludo da su učeničke uniforme skuplje od odijela poslovnih ljudi, te da bi škola, pogotovo zato što je državna, trebala razmisliti o svojoj odluci.

No unatoč kritikama, čini se da će učenici Taimeia proljeće dočekati u Armaniju.

Ravnatelj škole Toshitsugu Wada rekao je da skrušeno prihvaća kritiku, no da se stare uniforme više ne proizvode.

Armani uniforme trebale bi biti predstavljene u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22