PRISTRANI SKUP

'JEREMIĆU OPĆA SKUPŠTINA UN-a SLUŽI ZA VLASTITU KARIJERU I PROMOCIJU SRBIJE' Fijasko rasprave na East Riveru

Amerika i većina zapadnih zemalja bojkotirale su raspravu koju je Vuk Jeremić sazvao u UN-u o radu Haaškog suda. Na sjednici Opće skupštine UN-a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić usporedio je Haaški sud s inkvizicijom, a Hrvatsku optužio za progon 300.000 Srba, ne zaboravivši istaknuti ni Jasenovac, gdje je po njemu ubijeno 700.000 ljudi. No zapadni mediji jedva da su spomenuli njegov govor, pa tako jučer nisu prenosili ni reakcije na njega.

Član predsjedništva BiH Željko Komšić odmah nakon Nikolićevog govora objavio je da neće sudjelovati na sastanku u Beogradu 23. travnja zbog Nikolićevih izjava u kojima se petlja u unuatrnja pitanja BiH i priziva raspad BiH kao države. Drugi član Predsjedništva Bakir Izetbegović objavio je kako će on ipak ići u Beograd, iako je i on osudio Nikolićeve izjave kojima se dovodi u pitanje cjelovitost BiH i kritizira rad Haaškog suda.

Nikolić je nedavno nakon susreta s Miloradom Dodikom rekao da je Republika Srpska “jedna od dvije srpske države”. Na pitanje novinara jesu li počele stizati negativne rekacije zbog neuobičajenog Nikolićevog govora, šef diplomacije Srbije Ivan Mrkić rekao je da je Nikolić rekao ono što većina ljudi u Srbiji misli.

Iako je Jeremić najavljivao raspravu na najvišoj razini , jedini predsjednici država došli su iz Srbije i BiH, a jedini ministri su iz Namibije i Ruande, dok ostale zemlje predstavljaju njihovi diplomati pri UN-u. Glavni tajnik Ban Ki-moon razočarao je neke aktiviste za ljudska prava jer je odlučio govoriti na otvaranju skupa, prenosi New York Times. Međutum, Ban Ki-moon je napustio dvoranu prije govora Tomislava Nikolića. NYT je prenio samo to da je Nikolić u 45-minutnom govoru bio izrazito oštar i optužio Haag za selektivnu pravdu a tužitelje za pristranost.

Za vrijeme Nikolićevog govora osiguranje je iz dvorane izvelo jednu od predstavnica žrtava iz Srebrenice “zbog uvredljivog natpisa na majici”, prenio je Dnevnik RTS-a. Washinton Post piše da je na majici pisalo “Pravda je spora ali dostižna”. Beogradski B92 javlja pak da je podigla transparent na kojem je pisalo “Republika Srpska, genocidna”.

Po Washington Postu, Predsjednica udruženja Majki Srebrenice Munira Subašić izvukla je majicu koju je nosila kao poklon Ban Ki-moonu “dok je slušala kako srpski ultranacionalistički predsjednik Tomislav Nikolić kritizira Haaški sud”. Ona smatra da Nikolić negira genocid u Srebrenici, pa je zato izvukla majicu, piše Washington Post.

Glasnogovornica američke misije pri UN-u Erin Pelton izjavila je da se SAD nimalo ne slaže s odlukom predsjednika Opće skupštine da održi neuravnoteženu, huškačku tematsku raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova.

SAD su bojkotirale sjednicu Opće skupštine koju je organizirao bivši ministar vanjskih poslova Srbije, jer je tema o ulozi međunarodne pravde bila slabašno pokriće za srpsku tužbalicu nad radom Haaškog suda, ocijenio je New York Times.

Reuters pak prenosi mišljenja diplomata da je Vuk Jeremić iskoristio Opću skupštinu za vlastitu karijeru i promociju svoje zemlje. Neki diplomati smatraju da je Jeremić možda zainteresiran za mjesto budućeg predsjednika Srbije, ili idućeg glavnog tajnika UN-a. Očekuje se da će na to mjesto nakon Ban Ki-moona kome mandat ističe krajem 2016. doći netko iz istočne Europe, a očekuje se da bi Jeremić imao podršku Rusije.

Nikolić je rekao da je Haag odmogao pomirenju. “Srbija i ja spremni smo da ne čekamo 70 godina da bi se pomirili sa susjedima s kojima smo nekada živjeli u istoj državi, ili sa kojima, mislim na Kosovo i Metohiju, i danas živimo u jednoj zemlji”, rekao je Nikolić u žestokom i sasvim neodmjerenom govoru.

Haaški postupci su bez pravde i pravednosti, postupci protiv Srba motivirani su kažnjavanjem i odmazdom, Srbi su osuđeni na 1.150 godina kazne a predstavnici drugih naroda za zločine nad Srbima na 55 godina. “Srbi sa Kosova organizirano su kidnapirani, a potom su im vađeni organi, koji su prodavani na crnom tržištu. Istorija ne pamti takve zločine a Haaški sud, umjesto da ih procesuira, uništio je dokaze”, optužio je.

Srbija je izručila 46 okrivljenih, među kojima i dvojicu bivših predsjednika, članove vlade, trojicu načelnika Generalštaba svoje vojske i više policijskih i vojnih generala, uključujući i direktora obavještajne službe, što je nezabilježen slučaj u svijetu, istaknuo je Nikolić.

“Možda je sve bilo uvertira za otimanje Kosova koje je sada na djelu”, rekao je. Zauzeo se za Vojislava Šešelja, rekavši da je on 11 godina u pritvoru, što je primjer najrgublje povrede ljudskih prava, “bez presedana u svjetskoj historiji”. Nikolićeve stavove podržao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, dok su druge zemlje podržale rad sudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:26