KONTROVERZNI SRPSKI POLITIČAR

Hrvatska uložila veto na pismo kojim se pohvaljuje rad Vuka Jeremića u UN

 AP

Hrvatska je opet ljuta na Vuka Jeremića te je stavila veto na pismo u kojem se pohvaljuje njegov rad na funkciji predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda za koji mu uskoro ističe mandat, prenose srpski mediji.

Uz Hrvatsku i Albanija je uložila veto na isto pismo. Pismo pohvale sastavio je Milorad Šćepanović, ambasador Crne Gore u UN-u te u njemu pohvaljuje i čestita Jeremiću na ‘aktivnom i dinamičnom vođenju Opće skupštine i promoviranju vrijednosti UN za dobrobit čovječanstva’.

Diplomatski je protokol da se na kraju mandata prihvati pismo zahvale jer se na taj način odaje priznanje onome tko je obnašao funkciju predsjetnika. Ujedno, to je i način da se pozdravi novi predsjednik, u ovom slučaju John Ashe iz Antigve i Barbude.

Hrvatska i Abanija prve su zemlje koje su odbile to učiniti, a kao njihov razlog navodi se sadržaj pisma, odnosno pohvale na račun rada Vuka Jeremića.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nisu nam mogli komentirati ovaj postupak, ali je Jeremić dao izjavu za srpski tisak .

- Izjave predstavnika grupe u ime članica UN-a govore za sebe, a ako od 193 države svijeta samo dvije nisu zadovoljne vašim predsjedanjem, čini mi se da je to dobar učinak - rekao je Jeremić aludirajući na to da je njegov rad pohvalio i Ban Ki Moon, glavni tajnik UN-a.

Podsjetimo, odnosi Hrvatske i Jeremića zahladili su se još kada je Jeremić 2008. javno iznio svoje stavove o etničkom čisćenju srpskog stanovništva u Hrvatskoj na što je reagiralo i hrvatsko resorno ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:43