NAPAD POBUNJENIKA

Jemenski predsjednik Saleh ranjen i u bolnici

Prva izvješća o napadu na Salehovu rezidenciju govorila su o smrti jemenskog predsjednika
 AP

SANA - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh nije mrtav, nego je samo lakše ozlijeđen, objavila je agencija Reuters prenoseći izjavu zamjenika gradonačelnika Sane nakon što je jemenska oporbena televizija izvijestila da je Saleh ubijen u napadu na predsjedničku palaču u jemenskoj prijestolnici.

Dvije granate

Jaser al-Jamani izjavio je za televiziju al-Arabiju da je Saleh “živ i u dobrom stanju”. Dopisnik BBC-a iz Sane potvrdio je da je predsjednik lakše ranjen, a dodao je kako se nalazi u bolnici. Svjetske agencije prenijele su kako je u udaru dviju granata na džamiju unutar Salehove rezidencije ozlijeđen premijer Ali Mohamed Mudžavar, predsjednik parlamenta, gradonačelnik i još nekoliko visokorangiranih dužnosnika. Neki su, tvrde jemenske vlasti, u kritičnom stanju, a među njima je zamjenik premijera za obranu i sigurnost, general Rašad al-Alimi. Zamjenik gradonačelnika potvrdio je da su poginula četiri pripadnika Salehove elitne garde.

Nakon kratkog primirja u jemenskoj prijestolnici već nekoliko dana bjesni ulični rat, a ovo je prvi put da se pod paljbom našla Salehova predsjednička palača.

- Visoki dužnosnici bili su na glavnoj tjednoj molitvi u džamiji rezidencije kad se dogodio napad. Ovaj su put pripadnici obitelji Ahmar prešli granicu - rekao je Tarek al-Šami, glasnogovornik vladajuće stranke, okrivljujući tako Salehova glavnog rivala za napad.

Bitke sele na jug

Bitke u glavnom gradu Sani, ističe AP, sa sjevera grada proširile su se na južni dio dok su se najžešće borbe dosad vodile u četvrti Hasaba, uporištu šeika Sadika al-Ahmara. Njegovo pristajanje uz jemenske prosvjednike razbuktalo je četveromjesečnu političku krizu u toj zemlji. Naime, prosvjednici su nakon vala revolucija u drugim arapskim zemljama zatražili odlazak Saleha koji je na vlasti već 32 godine, a na njihovu se stranu svrstao taj vođa najmoćnijeg jemenskog plemena Hašid. Agencije su izvijestile kako su jučer rano ujutro Salehove snage ponovo udarile na kuću šeika Ahmara koja se nalazi oko kilometar i pol od Salehove rezidencije. Na ulice nemirne jemenske prijestolnice izašli su ponovo Salehovi pristaše koji su se u trenutku napada nalazili pokraj Salehove rezidencije, a potom se razbježali.

Velik broj žrtava

Salehovi protivnici okupili su se, pak, blizu sveučilišta u Sani, a izvještaji s terena govore da su ih napali Salehovi vojnici. Od utorka, kad su obnovljeni sukobi u Sani, poginulo je 60 osoba, a ta će brojka sigurno biti mnogo veća kad se pribroje još nepoznate civilne žrtve jučerašnjih sukoba.

Bijela kuća jako zabrinuta i poziva na smirivanje nasilja

Bijela kuća pozvala je na smirivanje tenzija u Jemenu i zatražila od sukobljenih strana u Sani da se suzdrže od otvaranja vatre nakon vijesti o napadu na predsjedničku rezidenciju i ranjavanju predsjednika Alija Abdulaha Saleha. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, Tommy Vietor, istaknuo je da SAD prati vijesti o Salehovu ranjavanju, ali ne može to izvješće potvrditi. Rekao je da je SAD zabrinut zbog nasilja u Jemenu i istaknuo da krizu treba riješiti pomoću pregovora. Vietor je dodao da će John Brennan, savjetnik za protuterorizam američkoga predsjednika Baracka Obame, tijekom posjeta Bliskom istoku s tamo-šnjim dužnosnicima raspravljati o rješavanju sukoba u Jemenu. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:04