GRAĐANSKI PROSVJED U JEMENU

Borba za vlast: Braća ratuju, a al-Qa’ida čeka

Obitelji Saleh i Ahmar, koje se već godinama bore za prevlast u državi, prolaze smjenu generacija

SANAA - Građanski nemiri, nadahnuti “Arapskim proljećem” i rušenjem autokratskih režima u Tunisu i Egiptu , pomiješani s krvavom borbom plemenskih elita za vlast u državi, te sve većom prijetnjom najaktivnijeg ogranka al-Qa’ide na svijetu - to je ono što Jemen, najsiromašniju državu naftom bogatog Arapskog poluotoka, prethodnih tjedana vodi u posvemašnji kaos.

Pogledajte interaktivnu infografiku

Predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji je svoju dugu vladavinu Jemenom usporedio s “plesom po glavama zmija”, ne pokazuje želju za odstupanjem s vlasti, unatoč zahtjevima prosvjednika kojima su se pridružili i vođe suparničkog plemenskog klana Ahmar, što je dovelo do krvavih sukoba između njihovih pristaša i snaga lojalnih predsjedniku.

Obitelji Salah i Ahmar, obje iz šijitskog plemenskog saveza Hašida, dugo vode borbu za političku premoć u Jemenu, a oba klana upravo prolaze kroz smjenu generacija, što znači i preraspodjelu moći, u čemu većina analitičara vidi jedan od glavnih uzroka sukoba. Saleh je na politički vrh došao 1978. kada je vojnim udarom preuzeo vladavinu nad Sjevernim Jemenom, a nakon ujedinjenja s Južnim Jemenom postaje predsjednikom Republike Jemen.

Njegov najstariji sin Ahmed Ali Abdalah Saleh, kojeg svi smatraju nasljednikom dinastije, školovan na vojnim akademijama SAD-a i Britanije, zapovijeda elitnom Republikanskom gardom, a polubrat mu Ali Saleh al-Ahmar i rođaci Tarik, Jahija i Amar strateški su raspoređeni na položajima u sigurnosnim službama.

Glavni čovjek

Vođa Ahmar klana službeno je šeik Sadik al-Ahmar, koji je čelništvo preuzeo 2007. nakon smrti oca Abdulaha bin Huseina al-Ahmara, osnivača oporbene Islah stranke. Glavnim čovjekom Ahmar klana analitičari ipak smatraju njegova brata Hamida, biznismena i predsjednika Islaha koji, navodno, već godinama planira preuzeti vlast u Jemenu.

Financirao prosvjede

Kad su krajem siječnja u Jemenu započeli antirežimski prosvjedi, Ahmari su u početku bili suzdržani, ali nakon prvih scena nasilja na ulicama daju potporu prosvjednicima.

Štoviše, Hamid prosvjednike financira te im preko svoje mobilne mreže Sabafon šalje SMS-ove s obavijestima o lokacijama i vremenu prosvjeda, a neki od braće Ahmar, koji su obnašali političke dužnosti u Salehovu režimu, dali su ostavke.

Treći važan “igrač”, koji će odlučivati o raspletu krize u Jemenu, je general Ali Mohsen al-Ahmar koji, unatoč prezimenu, nije član obitelji Ahmar, nego polubrat predsjednika Saleha.

General zadužen za gušenje šijitske pobune u pokrajini Saada u ožujku je, nakon napada Salehovih ljudi snajperima na prosvjednike u Saani, izjavio da podržava oporbu. Situaciju u državi komplicira i opasnost od jemenskog krila al-Qa’ide, koju analitičari smatraju “vodećom snagom međunarodnog džihadskog pokreta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:25