BALKANSKA TURNEJA

Jasna poruka njemačkog kancelara: ‘Srbija i Kosovo ne mogu u EU ako ne priznaju jedna drugu‘

Scholz je jasnije nego ikada do sada rekao kako se sporazumom mora riješiti i pitanje priznanja

Olaf Scholz i kosovski premijer Albin Kurti

 Armend Nimani/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz u svojoj prvoj posjeti Kosovu i Srbiji, od kako je preuzeo mandat šefa njemačke vlade, je poslao jasnu poruku i o ishodu dijaloga o normalizaciji odnosa ovih dviju država i oko sankcija prema Rusiji. A njegove poruke odražavaju ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio: "Scholz ne dolazi s dobrim porukama za Srbiju".

Njemački je kancelar podržao nastavak dijaloga o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kojim posreduje EU, naglasivši da je on ključan i za investicije, radna mjesta i perspektivu i Kosova i Srbije te njihovih građana. Ali je jasnije nego ikada do sada rekao kako se sporazumom mora riješiti i pitanje priznanja. Njemački kancelar je rekao da bi bilo nezamislivo da u EU uđu države koje ne priznaju jedna drugu i pozvao Prištinu i Beograd da se u dijalogu približe.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije i općenito stavovima prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Scholz je pohvalio Kosovo kao "pouzdanog partnera". A Srbiji je uputio poruku da je ruska agresija pitanje koja zahtijeva jasno pozicioniranje. Scholz je podržao i ukidanje viza od strane EU za državljane Kosova i potvrdio stav Njemačke da je Kosovo za to ispunilo uvjete. Njemački kancelar je rekao da će se njegova zemlja založiti za napredak u procesu proširenja EU, naglasivši kako je rat u Ukrajini utjecao na to da i neke skeptične države sada budu fleksibilnije po pitanju proširenja.

Scholz će tijekom svoje balkanske turneje posjetiti i Skoplje i Sofiju, a sudjelovat će i na regionalnom sastanku u Solunu. Jasno je da odabir zemalja koje posjećuje znači da on pokušava ukinuti dvije ključne prepreke, a to su normalizacija odnosa Kosova i Srbije te dogovor Bugarske i Sjeverne Makedonije kako bi se ukinula bugarska blokada otvaranju pristupnih pregovora EU sa Skopljem, koji su na čekanju već godinama premda je Sjeverna Makedonija odavno ispunila sve uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:56