SIGURNOSNE PRIJETNJE

Japan i SAD najavili jačanje suradnje na obrambenom planu: Zabrinuti zbog Kine i Tajvana

Ministri su također rekli da imaju "ozbiljne i dugotrajne brige" o ljudskim pravima u kineskim regijama Xinjiang i Hong Kong.

Yoshimasa Hayashi

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

SAD i Japan u petak su izrazili snažnu zabrinutost zbog rastuće kineske moći te su obećali zajedno djelovati da suzbiju pokušaje destabilizacije regije, uključujući i nove sigurnosne prijetnje.

Komentari zemalja saveznica u zajedničkom priopćenju koje je uslijedilo nakon virtualnog "dva plus dva" sastanka njihovih ministara vanjskih poslova i obrane, naglašava kako je produbljivanje zabrinutosti zbog Kine - i rastuće tenzije po pitanju Tajvana - dovelo u veći fokus japansku sigurnosnu ulogu.

Na sastanku su ministri izrazili zabrinutosti da kineski pokušaji "potkopavanja poretka utemeljenog na pravilima" predstavljaju "političke, ekonomske, vojne i tehnološke izazove regiji i svijetu", rečeno je u zajedničkom priopćenju.

"Odlučili su djelovati zajedno kako bi odvratili i, ako bude potrebno, odgovorili na destabilizirajuće aktivnosti u regiji", rečeno je.

Ministri su također rekli da imaju "ozbiljne i dugotrajne brige" o ljudskim pravima u kineskim regijama Xinjiang i Hong Kong te su podvukli važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Dok pacifistički Japan zadržava bliske ekonomske veze s Kinom, raste zabrinutost u Tokiju o potencijalnom potezu Pekinga protiv demokratskog Tajvana.

Ranije, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će dvije zemlje potpisati novi obrambeni sporazum o suradnji kako bi se suočile s rastućim prijetnjama, uključujući i hipersonično oružje i svemirsku tehnologiju.

Blinken je rekao da američko-japanski savez "ne bi trebao samo osnažiti alate koje imamo, no i razviti nove", navodeći rusko gomilanje vojske protiv Ukrajine, provokativno djelovanje Pekinga protiv Tajvana i posljednje lansiranje rakete Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja je ispalila "hipersoničnu raketu" ovaj tjedan i uspješno pogodila metu, izvijestila je njezina državna novinska agencija.

Nakon sastanka, japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je da je Tokio objasnio svoj plan revidiranja nacionalne sigurnosne tradicije kako bi osnažio obrambene sposobnosti, što je rekao da su snažno poduprli njegovi američki kolege.

Vlada premijera Fumija Kishide odobrila je rekordni budžet za obranu, s desetim uzastopnim godišnjim povećanjem u 2022. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:30