OGLASILA SE AMERIKA

Izraelci šokirani nakon uhidbenog naloga za Netanyahua, stigla prva Bidenova reakcija

‘Uvijek ćemo biti uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti‘, poručio je Biden

Benjamin Netanyahu i Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp

Izraelski dužnosnici u ponedjeljak su osudili objavu ICC-a da je glavni tužitelj zatražio uhidbene naloge za premijera i ministra obrane, nazvavši to "zločinom povijesnih razmjera" i "skandaloznim" potezom.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured, postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif - zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je potez ICC-a "skandaloznim" te naglasio da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da povrati taoce i sruši Hamas.

Kazao je da je otvorio "posebnu ratnu sobu" kako bi se suprotstavili potezu ICC-a.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz kazao je da se radi o "zločinu povijesnih razmjera".

"Povlačiti paralele između čelnika demokratske zemlje odlučne braniti se od prezira vrijednog terora vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni pad", rekao je Gantz.

Izraelski opozicijski čelnik Yair Lapid osudio je kao "katastrofu" objavu ICC-a, te je izrazio nadu da će američki Kongres osuditi potez suda.

Visoki dužnosnik Hamasa kazao je da odluka suda da zatraži uhidbene naloge i za trojicu vodećih militanata Hamsa "izjednačuje žrtvu i počinitelja".

Sami Abu Zuhri rekao je da ICC daje potporu Izraelu da nastavi s "istrebljivačkim ratom" u Gazi.

U međuvremenu se oglasio i američki predsjednik Joe Biden koji je zahtjev glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za naloge za uhićenje protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta naziva "skandaloznim".

- Zahtjev tužitelja ICC-a za naloge za uhićenje izraelskih vođa je nečuven. I dopustite mi da budem jasan: što god ovaj tužitelj mogao implicirati, ne postoji jednakost - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo biti uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti - poručio je Biden.

Američki državni tajnik Anthony Blinken priopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbene naloge za izraelske dužnosnike i vođe Hamasa.

- Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom - rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka ICC-a o uhićenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Oglasio se i američki ministar obrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje šteti infrastrukturi Pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak u večernjim satima da je odluka tužitelja Međunarodnog kaznenog suda u ponedjeljak kojom se traži nalog za njegovo uhićenje apsurdna i da se njome cilja na cijeli Izrael.

Više o Netanyahuovom istupu pročitajte OVDJE.

Britanija: Zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhićenje Netanyahua beskoristan

Odluka tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da zatraži uhidbeni nalog za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je beskorisna, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka.

Tužitelj ICC-a Karim Khan je rekao da nakon više od sedam mjeseci koliko traje rat u Gazi ima opravdane razloge vjerovati da Netanyahu, njegov ministar obrane i trojica vođa Hamasa "snose kaznenu odgovornost" za navodne ratne zločine.

"Ovaj potez nikako ne pomaže kada govorimo o stanci u borbama, oslobađanju talaca ili dostavi humanitarne pomoći. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i druge zemlje, još uvijek ne priznaju Palestinu kao državu, a Izrael nije strana Rimskog statuta" koji određuje jurisdikciju ICC-a, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik ističe da ICC nema jurisdikciju da zatraži te uhidbene naloge.

Na pitanje o tome bi li policija uhitila Netanyahua da dođe u Britaniju, rekao je da neće komentirati "hipoteze".

Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrew Mitchell rekao je u parlamentu da odluka ICC-a neće trenutno utjecati na dozvole britanske vlade te će tvrtke moći prodavati oružje Izraelu.

"Primjera radi, činjenica da je tužitelj zatražio uhidbene naloge nema direktnu posljedicu na odluke vlade o licenciranju, no nastavit ćemo pratiti situaciju", rekao je Mitchell. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:46