KRVAVI SUKOB

IPAK PRIMIRJE U GAZI Izraelci i Palestinci dogovorili se o novom prekidu vatre

A picture taken from the Israeli border with the Gaza Strip shows the sun setting over the Palestinian coastal enclave on August 4, 2014. Israel insisted there will be no end to its bloody military campaign in Gaza without achieving long-term security for its people, shunning increasingly vocal world demands for a truce. AFP PHOTO / JACK GUEZ
 JACK GUEZ

Izraelci i Palestinci pristali u nedjelju u glavnome gradu Egipta Kairu na novi 72-satni prekid vatre u Gazi, od ponoći po lokalnom vremenu, objavili su pregovarači.

"Izrael je prihvatio egipatski prijedlog", rekao je visoki dužnosnik izraelske vlade i dodao da se u slučaju uspjeha prekida vatre Izraelci u ponedjeljak vraćaju u Kairo na nastavak posrednih pregovora s Palestincima.

Izraelski pregovarači otputovali su kući u petak, prije nego što je istekao prethodni trodnevni prekid vatre i ponovno izbila neprijateljstva.

Hamasov dužnosnik rekao je da su palestinske frakcije prihvatile egipatski poziv i da se kairski pregovori s egipatskim posredovanjem nastavljaju.

U priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova pozivaju se "obje strane da ovo primirje iskoriste i odmah nastave neizravne pregovore ne bi li postigli sveobuhvatan i trajan dogovor o prekidu vatre".

Nešto ranije izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da "Izrael neće pregovarati pod vatrom" i najavio da će nastaviti izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nastavi li se raketiranje njegove države.

Hamas zahtijeva prestanak izraelske i egipatske blokade obalnih teritorija i otvaranje luke u Gazi, a Izrael smatra da je to projekt o kojem se može razgovarati samo na nekim budućim pregovorima o trajnome mirovnom sporazumu s Palestincima.

Izraelski zračni udari u nedjelju, treći dan nastavka granatiranja, ubili su petero Palestinaca u Gazi, među kojima je bio i 14-godišnji dječak i jedna žena, objavile su zdravstvene službe.

U mjesec dana najnovijega rata ubijeno je 1895 Palestinaca i 67 Izraelaca, a razoreni su golemi dijelovi gusto naseljene Gaze. No međunarodni pritisak i traženje prekida vatre, kaže Reuters, znatno su slabiji nego prije, zbog drugih svjetskih kriza, posebno u Ukrajini i Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:05