NAPAD SVE IZVJESNIJI

'INTERVENCIJA U SIRIJI MOGUĆA JE I BEZ ODOBRENJA UN-A' I Australci stali uz Amerikance

Australija od 1. rujna počinje predsjedavati Vijećem sigurnosti UN-a

Situacija oko moguće vojne intervencije u Siriji sve je napetija. Australski ministra vanjskih poslova Bob Carr, zemlje koja od 1. rujna počinje predsjedavati Vijećem sigurnosti UN-a, kazao je da ukoliko se dokaže uporaba kemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji, međunarodna zajednica ima pravo na protumjere čak i ako one ne budu usuglašene u Vijeću sigurnosti.

BOGATAŠI U PANICI Sirijska elita odana Assadu masovno bježi preko granice

No, ipak je kazao kako za intervenciju treba imati i podršku Rusije i Kina, ali "moramo im podastrijeti dokaze tako da se zamisle nad svojim odnosom prema režimi Bašara al Asada".

Sirijska oporba predala NATO-u popis ciljeva za zračne napade

Prije nekoliko dana, 27. kolovoza, došlo je do sastanka predstavnika sirijskih antibašarovskih snaga i američkih diplomata na kojem su, javljaja Reuters i neke ruske agencije, predstavnici oporbe predali NATO-u popis ciljeva za koje misle da bi trebali biti meta američkih raketnih udara.

KOMENTAR D. BUTKOVIĆA Ako Zapad ne napadne sada, Sirija će iskoristi još bojnih otrova

Smisao moguće operacije protiv snaga Bašara al Asada je "spriječiti sirijski režim da koristi kemijsko oružje". No, istodopbno na sastanku su američki predstavnici pozvali oporbu da se pripremi za konferenciju o stanju u Siriji "Ženeva- 2" kako bi pridonjeli smirivanju situacije u toj zemlji te da se ne oslanjaju samo na moguću intervenciju koja je jedino riješenje okončanja sukoba.

Kako piše Washington Post američki predsjednik Barack Obama ne razmatra mogućnost "sveobuhvatne vojne operacije" već ukoliko se dokaže uporaba kemijskog oružja ograničio bi se na "dvodnevne raketne napade".

Biden: 'Nema sumnje da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje'

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je sirijska vlada odgovorna za napad kemijskim oružjem na civile izvršen prošlog tjedna.

"Nema sumnje o tome tko je odgovoran za to užasno korištenje kemijskog oružja u Siriji: sirijski režim", rekao je Biden u govoru veteranima Američke legije u Houstonu.

OFENZIVA NA SIRIJU Amerika će napasti krstarećim raketama s razarača u Sredozemlju

"Oni koji koriste kemijsko oružje protiv muškaraca, žena i djece koji se ne mogu braniti, trebaju i moraju se smatrati odgovornima", rekao je Biden.

Bijela kuća u utorak je priopćila da predsjednik Barack Obama još nije odlučio kako će SAD odgovoriti na taj napad koji se dogodio u predgrađu Damaska koje je u rukama pobunjenika. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:57