BOSS U SCOTLAND YARDU

INSPEKTORI PUNIH 30 GODINA NA PLATNOJ LISTI MAFIJE Otkriven veliki skandal u britanskoj policiji

Krajem tjedna londonski sud je dao za pravo The Timesu da poduzetnika Davida Hunta zovu šefom mafije, ‘zato što je povezan s kriminalom i nasiljem’

Jedan od glavnih bossova organiziranog kriminala u Velikoj Britaniji drži na plaći londonske policajce i istražitelje Scotland Yarda , objavio je jučer britanski The Sunday Times. List je to nazvao najvećim korupcijskim skandalom u britanskoj policiji od 1980-ih godina, upozoravajući da mafijaški boss ima uvid u najtajnije istrage jer već trideset godina plaća policajce zadužene za rad s informatorima i zaštićenim svjedocima.

Zviždači sve otkrili

Londonski list prenio je navode predstavke trojice bivših londonskih policajaca, koji teško optužuju svoje dojučerašnje kolege. Inspektore Scotland Yarda držao je na vezi David Hunt, biznismen s londonskog East Enda, kojeg se smatra za vođu organiziranog kriminala u Velikoj Britaniji. Hunt je bio tužio The Sunday Times za klevetu jer su ga nazvali mafijaškim bossom i šefom organiziranog kriminala, no u četvrtak je londonski sud donio presudu u korist lista. Nakon te presude Times je mogao nastaviti objavljivati priče o Huntovoj kriminalnoj mreži pa je otišao korak dalje i objavio da Hunt drži na plaći ljude iz Scotland Yarda koji mu već tri desetljeća pomažu da izbjegne pravdi. Formalno pokriće mu je biznis sa starim željezom i zbrinjavanjem otpada.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May ovih je dana najavila nove mjere u borbi protiv vrhova organiziranog kriminala u Velikoj Britaniji. Britanci bi trebali dobiti posebnu agenciju za borbu protiv kriminala, po uzoru na američki FBI, a glavni cilj bi joj bio istraga protiv “Mr Bigs”, odnosno bossova organiziranog kriminala, među kojima je, ističe Times, svakako David Hunt.

Bez straha od nove tužbe, list je sada objavio navode iz prijave koju su zapovjedniku Metropolitanske policije Sir Bernardu Hogan-Howeu poslala trojica bivših policijskih detektiva David McKelvey, Darren Guntrip i Paul Clark. Sva trojica s dugogodišnjim stažom u policiji, svoje su optužbe argumentirali u 54 stranica debeloj prijavi. Još uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. izašli su s time pred svoje šefove, ali su korumpirani kolege spriječili da se provede puna istraga, navodi Times.

Parlament traži istragu

Metropolitanska policija potvrdila je da su primili prijavu zviždača i poručila da je upravo “na razmatranju”. U predstavci trojica hrabrih istražitelja imenuju četiri od pet svojih kolega za koje tvrde da rade za Huntovu mafijašku organizaciju. Rad za mafiju je i u Velikoj Britaniji unosan: samo u 2007. jedan od mlađih policajaca koji radi s policijskim informantima od Hunta je dobio više od 40.000 eura mita. On je jedan od trojice policajaca iz policijskih postaja na istoku Londona koji po navodima zviždača rade za Davida Hunta. Drugi neimenovani policajac imao je pristup kompjutorima s najpovjerljivijim podacima iz istraga, pa i onih koje je Scotland Yard pleo oko Hunta.

Scotland Yard je odgovorio novinarima da razmatraju predstavku bivših policajaca. “Predstavka sadrži podatke iz prošlosti čija se točnost i dalje razmatra.” No šef parlamentarnog odbora za unutarnje poslove Keith Vaz poručuje šefovima Scotland Yarda da se ne zezaju.

- Ovo su najozbiljnije optužbe s kojima je bio suočen Scotland Yard. To što bivši policajci terete svoje kolege ne zahtijeva razmatranje, nego hitnu istragu - alarmira Vaz.

Naredio da ih ubiju

Policajci koji su razotkrili mafijaške pomagače u britanskoj policiji nisu nagrađeni za svoju hrabrost. Njihove optužbe dosad nisu ozbiljno shvaćene, nego su umjesto toga oni sami optuženi za korupciju. Sva trojica tužila su Metropolitansku policiju da ih nisu zaštitili kad su dobili dojavu da je Hunt naložio da ih se ubije. No sud je u četvrtak, u presudi kojoj je The Sunday Timesu dao pravo da Hunta nazove mafijašem, ustvrdio kako je policijska istraga nad trojicom zviždača nesumnjivo pomogla Huntu da izbjegne podizanje optužnice nakon što je uhićen za ucjenu, prijetnju ubojstvom i zastrašivanje svjedoka. Zbog toga su propala i dva velika suđenja pripadnicima Huntova kriminalnog klana. Hunt je tužio The Sunday Times 2010. za klevetu i nakon tri godine suđenja donesena je presuda kako se londonskog biznismena smije nazvati kriminalcem jer je uključen u pronevjere, prostituciju, pranje novca i “ekstremno nasilje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:44