BORBA PROTIV STATISTIKE

SKANDALOZAN POTEZ POLICIJE U KAŠTELIMA Sakrili 24 prijave u ladice kako bi popravili prosjek riješenih slučajeva u svojoj postaji

Sveti Ivan Zelina, Crecan, 120513.52-godisnja Hrvatska drzavljanka dojavila je da je tijekom noci u dvoristu obiteljske kuce eksplodiralo nepoznato eksplozivno sredstvo. U eksploziji nije bilo ozljedjenih, policija je izasla na teren i radi ocevid.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Statistika je znanost koja za državne službenike, a posebno za policijske djelatnike ima najpresudniji utjecaj u percepciji njihova rada od strane nadređenih.

Tko ima bolju statistiku, ima i bolju startnu poziciju za napredovanje u službi. Barem bi tako trebalo biti, ako o službi ne odlučuje politička naklonost i pripadnost lobijima.

Statistika je bitna

Zato se za bolji statistički prikaz svojega rada policajci dovijaju na razne načine. No o tim metodama govore uglavnom uhićeni kriminalci kada kažu da im policajci “tovare” i djela koja nisu počinili.

No budimo pošteni, tko sluša lopova kojeg policija prijavi da je provalio npr. u osam stanova ako on javno kaže u novinama da je provalio samo u njih pet!

No da policija ne sluša ni svoje djelatnike, i to ne one obične, prašinare, nego ni pomoćnike načelnika za krimpoliciju svjedoči primjer iz Policijske postaje Kaštela.

Nakon što je od Ilije Patruna 2010. godine preuzeo mjesto glavnog čovjeka za krimpoliciju u PP Kaštela, Ante Žaja se uhvatio za glavu kada je pročešljao tamošnju policijsku arhivu. Došao je tako Žaja do dokaza da su u razdoblju od 2006. do listopada 2010. u arhivi postaje ostale točno 24 zaprimljene prijave Grada Kaštela, HEP-a i drugih pravnih subjekata te oštećnih građana koje PP Kaštela nikada nije procesuirala, doznaje Slobodna Dalmacija .

Procesuirati znači uputiti prijave oštećenih prema Općinskom državnom odvjetništvu, u slučajevima gdje je počinjena šteta viša od tisuću kuna.

Nije se to učinilo zbog jednostavnog razloga jer policija tada nije pronašla počinitelja za te krađe, a da su te prijave proslijedili prema odvjetništvu, u policijskim statistikama slučajevi bi se vodili kao neriješeni.

Koga je obavijestio

Tako bi se pokvarila godišnja statistika uspješnosti koja u PP Kaštela ionako nije sjajna. Naime, PP Kaštela se zadnjih godina uvijek nalazila pri dnu statistike Policijske uprave Splitsko-dalmatinske po uspješnosti u rješavanu kaznenih djela.

Žaja o svojim saznanjima o 24 zatečene i neprotokolirane kaznene prijave u kojima je nastala šteta za grad Kaštela i građane od 625 tisuća kuna najprije obavještava svog zapovjednika Stipana Skejića, a nakon toga zamjenika načelnika Policijske uprave Ivu Labrovića i načelnika Sektora krimpolicije Antu Matkovića.

- Žaja je, pouzdano znam, o tome razgovarao s načelnikom PU SD Josipom Bukvićem, a tom razgovoru su prisustvovali i Bukvićev pomoćnik Ivo Labrović kao i bivši načelnik PP Kaštela Jadranko Jurčević. No ja ne znam šta je s tim slučajem dalje bilo - govori nam naš izvor upoznat sa slučajem.

Žaja je, vidjevši da tada nema neku veliku podršku svojih pretpostavljenih, odlučio sve ovo što je do tada neuspješno iznosio pretpostavljenima, evidentirati u tzv KU zapisnik te je slučaj 20. travnja 2011. protokolirao kod tajnice tadašnjeg načenika PU SD Ivice Tolušića.

Osim što je Ilija Patrun sa PP Kaštela (za čijeg su mandata, kako Žaja tvrdi, i “ležale” te prijave) došao tri stepenice više jer je u međuvremenu postao načelnik Prve policijske postaje u Splitu, nije se dogodilo ništa.

Sve je ostalo u sobi

Iako su Žajini šefovi bili dužni o spoznajama koje im je on iznio obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo, to, kako doznajemo, nije učinjeno, a slučaj nije istraživala ni Unutarnja kontrola MUP-a koja provjerava i probleme puno benignije od ovoga.

Slučaj, dakle, nije prešao okvire razgovora u sobi načelnika Bukvića, a kamoli da je dobio ozbiljne dimenzije.

- Trebalo je provjeriti je li sve ovo što Žaja govori točno i prijaviti odgovorne koji su to napravili, a ako Žaja laže, trebalo je procesuirati Žaju. No, nije se dogodilo ni jedno ni drugo - govori nam naš izvor.

S ovim pitanjem kojim se bavimo u tekstu smo se obratili i glasnogovornici Policijske uprave Antoneli Lolić koja nam je nakon 14 dana odgovorila.

-Zahvaljujemo što ste nam e-mailom od 7. lipnja 2013. godine ukazali na možebitni propust u radu službenika ove policijske uprave. U tijeku je provjera navedenog, te Vas obavještavamo kako ćemo, ako se utvrde nezakonitosti i nepravilnosti, poduzeti odgovarajuće zakonske mjere. S poštovanjem! - stoji u njezinu odgovoru.

Ima toga još

Iako je ovaj predmet o kojem smo pitali glasnogovornicu star dvije godine i tri mjeseca te se mogao (da je bilo volje i interesa odgovornih) riješiti barem pet puta do sada, od nje dobivamo odgovor da je u tijeku provjera navedenoga. Iz tog odgovora je i slijepcu jasno koliko su do sada u PU SD ozbiljno tretirali ovaj slučaj. Iako smo u upitu glasnogovornici PU SD postavili i pitanje o tome koliko do sada na razini PU SD ima slučajeva sličnih ovom iz Kaštela, odgovor nismo dobili.

S istim pitanjem i u isto vrijeme, 7. lipnja, obratili smo se glasnogovornici Ravnateljstva policije Jeleni Bikić, ali odgovor ni nakon mjesec dana nismo dobili.

Očito je da policija ima prečih briga od raspetljvanja “zamrlih” kaznenih prijava koje leže diljem ladica, kako po Kaštelima, tako vjerojatno i po drugim policijskim postajama u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:13