‘HUMANITARNA KRIZA‘

Inflacija paralizirala Škote, režije idu do 56.000 kn godišnje: ‘Fiksiramo cijene rente, nema deložacija!‘

Situacija s troškovima života upravo je stravična u većem dijelu Ujedinjenog kraljevstva, a posebno u dijelovima Škotske

Ulice Edinburgha, glavnog grada Škotske

 Andy Buchanan/Afp

Divljanje cijena u Škotskoj tjera Nicolu Sturgeon na drastične mjere, piše Business Insider.

Škotska premijerka već je najavila da će stopirati i rast cijena javnog prijevoza. Sturgeon, koja je u utorak objavila da će zemlja uvesti zamrzavanje cijena najamnina kao i mogućnost deložacija iz stanova, tvrdi da se stanje u Škotskoj i Europi približava "humanitarnoj krizi"

Tako će najviša moguća renta biti fiksirana na oko 2900 eura. Situacija s troškovima života upravo je stravična u većem dijelu Ujedinjenog kraljevstva, a posebno u dijelovima Škotske gdje građani plaćaju i oko 56 tisuća kuna godišnje svoje račune za struju i plin. Razlika između najviših i najnižih računa za gorivo trebala bi se udvostručiti do siječnja 2023. godine, piše škotski The Herald. Razlog tome je, naravno, rast veleprodajnih cijena plina tijekom prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ako ikog treba podsjećati, Rusija smanjuje dotok prirodnog plina što je pokrenulo domino efekt u europskim ekonomijama.

image

Škotska premijerka, Nicola Sturgeon

Jane Barlow/Pa Images/Profimedia/Jane Barlow/Pa Images/Profimedia

"Odmah ćemo poduzeti mjere kako bismo zaštitili stanare u privatnom sektoru najma", izjavljuje Sturgeon. Zamrznut će pritom i cijene karata za vlakove do ožujka iduće godine, a dječji doplatak povećat će se s 20 na 25 funti tjedno što je oko 217 kuna. Sturgeon sada poziva i novu premijerku Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Truss, da učini isto.

"Ono što mora učiniti je zamrznuti račune za energiju - i privatnim pojedincima i tvrtkama - omogućiti veće subvencije i povećati financiranje javnih usluga", napisala je jučer na Twitteru.

"Škotska vlada nema ovlasti zaustaviti skok vaših računa za plin i struju, ali možemo i hoćemo poduzeti mjere kako bismo osigurali da vaša stanarina ne poraste", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:42