NIŠTA OD NEOVISNOSTI

Novi udarac za škotsku premijerku, suci jednoglasni: ‘Parlament nema ovlasti donositi zakone o referendumu‘

Mnogi očekuju da će Nicola Sturgeon ovu odluku iskoristiti za jačanje pokreta neovisnosti Škotske

Nicola Sturgeon

 ANDY BUCHANAN/AFP

Škotski parlament ne može bez pristanka Westminstera odlučiti o održavanju drugog referenduma o neovisnosti, presudio je Vrhovni sud zadavši time novi udarac škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon.

Suci najvišeg britanskog suda odlučili su da škotski parlament ne može donositi zakone po pitanju referenduma te su presudili da se o ustavnim pitanjima mora odlučivati u Londonu.

Sturgeon, ujedno čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP), pokrenula je slučaj nakon što je iznijela planove da se 19. listopada 2023. održi drugi referendum o neovisnosti, nazvan indyref.

Tog dana u izjavi u škotskom parlamentu rekla je da je pisala Borisu Johnsonu, bivšem premijeru, dajući do znanja da je ‘‘spremna i voljna‘‘ pregovarati s njim o nalogu koji škotskoj vladi daje privremene ovlasti za održavanje referenduma. Tako je održan prvi referendum o neovisnosti 2014. Međutim, budući da se Johnson opetovano protivio, Sturgeon je zasebno zatražila da Vrhovni sud donese presudu o tome ima li škotski parlament ovlast održati referendum.

No Lord Reed, predsjednik Vrhovnog suda, u srijedu je rekao da su se suci jednoglasno složili da "škotski parlament nema ovlasti donositi zakone o referendumu".

Mnogi očekuju da će Sturgeon sad ovu odluku iskoristiti za jačanje pokreta neovisnosti Škotske. U prvom referendumu o neovisnosti tijesno je bilo više glasova protiv. U međuvremenu su Brexit i trenutna gospodarska kriza samo ojačali pokret.

Sturgeon je prethodno upozorila da će se njezina stranka na sljedećim općim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu kandidirati na temelju jedinstvene platforme neovisnosti ako Vrhovni sud presudi protiv referenduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:00