NAŠE KUNE SU SIGURNE

HITNA POZAJMICA OD 7 MILIJARDI EURA Ako nam Grci i ne vrate novac, Hrvatska neće ostati bez svojih 50 milijuna

Ministar Lalovac: Države članice euro zone položile su novac kao kolateral
 AFP/Cropix

Države članice Europske unije jučer su u načelu postigle sporazum o davanju Grčkoj kratkoročne pozajmice od 7 milijardi eura iz Europskog mehanizma financijske stabilnosti (EFSM) kako bi premostila hitne financijske potrebe dok joj se ne odobri paket pomoći. To su jučer potvrdili razni izvori EU iako “formalna odluka o tome još nije donesena”.

Izvori EU pojasnili su da su državama koje nisu članice eurozone dane “do sada neviđene garancije” da je taj novac siguran. Davanje tih jamstava državama koje nisu dio eurozone bilo je ključno jer su se one protivile da se to pitanje prebaci izvan okvira eurozone.

Novac u kolovozu

Grčka će već u kolovozu najvjerojatnije dobiti novac iz novog paketa pomoći i tih 7 milijardi eura odmah bi se trebalo vratiti u fond EFSM-a.

Čak i u slučaju da Grčka bankrotira i ne vrati taj novac, za tih sedam milijardi će jamčiti Europska središnja banka (ESB) svojim profitom. Izloženost Hrvatske u ovoj pozajmici Grčkoj je oko 50 milijuna eura. Od država koje nisu u eurozoni, najviše je izložena Velika Britanija. Zato je najteže bilo uvjeriti upravo Britance da pristanu na ovu odluku.

Velika Britanija je upravo pokrenula konzultacije o reformi EU kojom želi vratiti dio ovlasti, a najmanje što joj sada treba je da netko u Bruxellesu odluči da se britanskim novcem mora spašavati euro.

Hrvatska, iako nije članica eurozone, sudjelovat će u programu pomoći Grčkoj s oko 50 milijuna eura jamstava, ali ne na račun proračuna, potvrdio je jučer i ministar financija Boris Lalovac.

Velika Britanija

Lalovac je rekao da će se EU morati zadužiti za 7 milijardi eura, i to na rok od tri mjeseca, jer je Grčkoj novac hitno potreban. Jamstvo je proračun EU pa u slučaju da Grci ne vrate taj iznos, države članice bi dodatno morale uplaćivati u proračun EU, što nije bilo prihvatljivo zemljama Unije koje nemaju euro, poput Velike Britanije, pa i Hrvatske.

- Zato su države eurozone našle način da u Europsku središnju banku polože novac kao kolateral. U slučaju da Grci ne vrate taj zajam, aktivirat će se kolateral pa zbog toga Hrvatska neće imati nikakve štete za proračun. Dakle, mi ne bismo uplaćivali novac u proračun EU, nego bismo se pokrili tim novcem koji je na računu ESB-a - pojasnio je Lalovac. Jučer je napravljen korak naprijed i u Eurogrupi prema provedbi sporazuma postignutog na summitu prije pet dana, tzv. agreekmenta.

Nakon što je grčki parlament u hitnoj proceduri usvojio zakone i time ispunio prvi dio obveze, Eurogrupa je jučer telekonferencijom odlučila da postoje uvjeti za otvaranje pregovora o novom paketu pomoći iz Europskog mehanizma financijske stabilnosti (EFSM) koji je samo unutar eurozone.

“Eurogrupa pozdravlja to što je grčki parlament prihvatio sve obveze naglašene u izjavi sa summita”, priopćila je Eurogrupa.

Odluka o otvaranju pregovora s Grčkom o paketu pomoći koji može ići do 86 milijardi eura sada će ovisiti o prihvaćanju od strane nacionalnih parlamenata u onim državama gdje je po domaćem zakonodavstvu to potrebno. To uključuje i njemački Bundestag.

Druga, koliko-toliko dobra, vijest za Grčku je i odluka Europske središnje banke da Grčkoj poveća pomoć za likvidnost s dodatnih 900 milijuna eura, što će vjerojatno omogućiti da se grčke banke uskoro i otvore.

Ministar financija

Ovim odlukama ECB-a i onom o financijskom premošćivanju Grčkoj se zapravo daje neka vrsta “umjetnog disanja” kojim će se financijski sistem održati na životu sljedećih par tjedana, koliko će trajati pregovori o većem paketu pomoći.Za sada sve ide po planu, ali se upozorava na oprez s obzirom na to da je ovo tek početak provedbe sporazuma za kojeg i sam grčki premijer Alexis Tsipras, koji ga mora provesti, javno govori da nije dobar i da ne vjeruje u njega.

Jučer su i neki parlamenti država članica eurozone imali žestoku raspravu o trećem po redu paketu pomoći Grčkoj. Ali su zasad uspjeli dobiti potporu za nastavak provedbe plana.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i dalje nastavlja govoriti da je za Grčku najbolje rješenje da privremeno napusti eurozonu. Bundestag će danas raspravljati i glasati o ovom paketu, a njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerena je da će ga podržati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:23