UPOZORIO HRVATE

Grlić Radman u Münchenu: Hrvatska preporučila svojim državljanima da napuste istok Ukrajine

Rekao je kako je ta odluka donesena u ‘intenzivnoj komunikaciji‘ s veleposlanicom u Ukrajini i slijedom iskustva drugih država

Gordan Grlić Radman

 Thomas Kienzle

Hrvatska je preporučila svojim državljanima na istoku Ukrajine da napuste to područje, rekao je u nedjelju u Muenchenu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar je rekao kako je ta odluka donesena u "intenzivnoj komunikaciji” s veleposlanicom u Ukrajini i slijedom iskustva drugih država. On je prije tjedan dana u Splitu kazao kako se na istoku Ukrajine nalazi 25 hrvatskih državljana, no pretpostavlja se da se da je do danas većina njih otišla.

- Situacija je zabrinjavajuća, ali to ne znači da će eskalirati. Još uvijek se ulažu diplomatski napori kako se to ne bi dogodilo - rekao je Grlić Radman u Muenchenu, gdje sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji.

Ministar je ocijenio da je taj forum "pridonio boljem sagledavanju krize” na istoku Ukrajine i važnosti poštivanja međunarodnog prava.

U Bavarskoj su, između ostalih, boravili američka potpredsjednica Kamala Harris, državni tajnik SAD-a Antony Blinken, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Po prvi put u nekoliko godina Rusija nije poslala svoje predstavnike.

Zelenskij je u subotu održao govor u kojem je poručio da njegovoj zemlji odmažu prognoze datuma invazije koje dolaze sa Zapada jer joj to šteti, te kako je situacija "zabrinjavajuća” no ne i najgora od početka sukoba na istoku države.

Grlić Radman je naglasio da je upravo stoga bio koristan dolazak ukrajinskog predsjednika, kako bi se čule izravne informacije s tog prostora.

- S istočnih granica dolaze različite informacije, pa je ovo bila dobra platforma za razgovore i informiranje - o tamošnjoj situaciji, rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:01