MINISTAR U Münchenu

Grlić Radman: ‘Ako želimo sačuvati EU, izabrani čelnici moraju prestati za sve kriviti Bruxelles‘

Dio političara je u borbi protiv ‘neodgovornih populista‘ preuzeo njihov jezik, što često uključuje okrivljavanje Bruxellesa

Gordan Grlić Radman

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Europski čelnici trebali bi prestati za sve optuživati Bruxelles jer i oni sudjeluju u kreiranju konačnih politika Europske unije, rekao je u nedjelju u Münchenu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar je umjesto premijera Andreja Plenkovića, koji je otkazao put u München zbog smrti oca, održao uvodni govor na sigurnosnoj konferenciji u tom gradu na panelu o europskoj koheziji.

- Ako želimo sačuvati našu Uniju, temeljenu na vrijednostima, izabrani čelnici moraju prestati kriviti Bruxelles za sve. Bruxelles samo proizvodi ishode u čijem stvaranju sudjelujemo svi - izjavio je Grlić Radman.

Ministar je u govoru rekao da je proces donošenja odluka u EU-u uvijek bio kompliciran, stoga i težak, jer je osmišljen da uzima u obzir razlike između velikih i malih, bogatijih i siromašnih država različitih kultura i jezika "kako bi se čuo svaki glas".

"To je bilo uspješno jer je EU najuspješniji mirovni projekt u svijetu".

Europski čelnici danas su pak suočeni s novim ekonomsko-političkim pritiscima, rekao je ministar.

- Pregovori su sve teži i postoji veliki pritisak javne sfere jer u digitalnom okruženju svaki glas, koliko god ekstreman bio, daleko i snažno rezonira.

Dio političara je u borbi protiv "neodgovornih populista" preuzeo njihov jezik, što često uključuje okrivljavanje Bruxellesa.

EU uči iz kriza

U raspravi koja je uslijedila, estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da nije neuobičajeno da je EU u krizi, jer je "cijeli svijet u krizi".

No EU pokazuje da iz svake krize nauči nešto za onu iduću, kao što je nakon dužničke krize stvorio mehanizme koji su poslužili u pandemiji, naglasila je Estonka.

- Možda se svađamo unutar saveza, ali na svjetskoj razini uvijek nastupamo zajedno - dodala je.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je kako bi EU "jedinstvo u krizama" trebao pokazati i kad treba predvoditi u svijetu. Savez su ranije vodili "vizionarski političari", a stanovništvo ih pratilo, no danas je situacija obrnuta jer građani predlažu, a čelnici prate, istaknuo je De Croo.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da se često "previše stavlja naglasak na različitosti" između članica EU-a, "a ne govori dovoljno o onome što dijelimo, a toga ima jako puno".

Španjolac je istaknuo da je Europa suočena s nizom problema koji se moraju rješavati nadnacionalno jer obuhvaćaju cijeli kontinent - poput klimatskih promjena, energetske i migrantske krize.

- Govoriti da mi na to možemo donositi nacionalne odgovore je laganje javnosti - zaključio je Albares.

Zapadni Balkan u Münchenu

Grlić Radman je prije panela o europskoj koheziji u nedjelju sudjelovao na raspravama o zapadnom Balkanu, jednoj o pregovorima između Prištine i Beograda, a drugoj o BiH.

- Ovo je prvi put u povijesti minhenske konferencije da je zapadni Balkan vrlo česta tema panela - rekao je ministar, dva dana nakon što je sudjelovao na još jednoj raspravi na tu temu u kojoj su sudjelovali Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i donedavni američki veleposlanik u Sarajevu Eric Nelson.

Ministar je na tim raspravama ponavljao stav Hrvatske o važnosti poštivanja konstitutivnosti i političke zastupljenosti Hrvata za stabilnost BiH te o tome da se izbori u toj državi ne moraju odviti pod svaku cijenu, odnosno i ako pregovori o reformi izbornog zakona ne urode plodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:32